Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruské stíhačky měly plno práce. Startovaly za bombardérem USA, pak za norským letounem

Ruské bojové letectvo
Ruské bojové letectvo
Foto: mil.ru

Moskva - Rusko vyslalo stíhačku MiG-31 nad Barentsovo moře kvůli norskému hlídkovému letounu, který tam údajně letěl podél ruské hranice s vypnutým transponderem. Dnes to byl již druhý incident ve vzduchu.

Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že norský stroj identifikovalo jako protiponorkový hlídkový letoun Lockheed P-3 Orion. Dodalo, že stroj měl během letu vypnutý transponder, tedy automatický rádiový odpovídač sloužící k identifikaci letadla.

Ruská stíhačka Su-27 již předtím zamířila zadržet americký strategický bombardér B-52 letící nad ruskou hranicí nad Baltským mořem.

Podobné incidenty jsou poměrně časté. Zejména NATO často zaznamenává manévry ruského letectva v blízkosti vzdušného prostoru členských států aliance. Například koncem května dvě britské stíhačky vzlétly ze základny ve Skotsku poté, co se k Britským ostrovům přiblížily dva ruské dálkové bombardéry.

Témata:  Ruská armáda Rusko U.S. AIR FORCE

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy