Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V íránském parlamentu vypukla střelba, u mauzolea se odpálil atentátník IS

Írán
Írán
Foto: Pixabay

Teherán - Ozbrojenci dnes zaútočili na dvou místech v Teheránu. V budově parlamentu a v mauzoleu ajatolláha Rúholláha Chomejního. O život přišlo nejméně 12 lidí, několik dalších osob bylo zraněno. Írán byl dosud terorismu ušetřen.

V parlamentu podle polostátní tiskové agentury Tasním zahynulo nejméně sedm lidí a čtyři osoby drží útočníci jako rukojmí; tuto informaci ale oficiální místa dosud nepotvrdila. V asi 20 kilometrů vzdáleném mauzoleu, kde se podle íránské televize IRIB odpálili dva sebevražední atentátníci, zahynul člen ostrahy a několik lidí bylo zraněno. I na tomto místě se střílelo. K atentátům, které podle tiskové agentury AP nemají v zemi obdoby, se přihlásil Islámský stát.

Nejprve byla ohlášena střelba z budovy parlamentu. Podle jednoho z poslanců, jehož citovala agentura Reuters, vnikli do budovy tři útočníci vyzbrojení pistolí a dvěma útočnými puškami. Tasním s odvoláním na zdroje nacházející se na místě incidentu uvedla, že sedm lidí zemřelo, bezpečnostní složky ale zatím podle agentury Reuters tuto informaci nepotvrdily. Tasním také píše, že speciální tým pro záchranu rukojmích jednoho z útočníků zabil.

Objevily se zprávy o tom, že jeden z útočníků se v parlamentu odpálil. Podle některých íránských tiskových agentur je ale možné, že šlo o výbuch granátu, který útočníci použili.

Asi o půldruhé hodiny později zaútočilo několik ozbrojenců v Chomejního mauzoleu. Zabili člena ochranky a zranili několik lidí. Podle televize IRIB se v mauzoleu odpálili dva atentátníci, jedním z nich byla žena. Teheránský guvernér uvedl, že jednoho útočníka strážci zabili a "zbytek teroristické skupiny byl zatčen".

V Chomejního mauzoleu na okraji metropole se nachází hrob tohoto vůdce islámské revoluce z roku 1979 a jsou zde uloženy také ostatky jeho syna.

K oběma útokům se prostřednictvím své tiskové agentury Amak přihlásil Islámský stát (IS). "Bojovníci Islámského státu zaútočili na (mauzoleum ajatolláha) Chomejního a íránský parlament," uvedl IS v prohlášení.

Témata:  Írán střelba

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy