Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německo je v krizi: Zemi chybí milion bytů. Nájmy strmě rostou

Mnichov
Mnichov
Foto: Pixabay

Berlín - Ve velkých německých městech jako jsou Berlín, Mnichov, Hamburk, Kolín nad Rýnem, Frankfurt nad Mohanem nebo Stuttgart za posledních deset let stouply ceny nájmu i o desítky procent. Situace se patrně v dohledné době nezlepší, protože v zemi chybí zhruba milion bytů.

Bez toho, aby se zvýšilo současné tempo výstavby ze zhruba 275.000 na 400.000 bytů ročně, nebude možné účinně bojovat proti výraznému růstu nájemného v posledních letech, je přesvědčen Německý svaz nájemníků (DMB).

Koaliční vláda konzervativní unie (CDU/CSU) a sociální demokracie (SPD) se sice pokusila prudce stoupající nájmy zpomalit přijetím takzvané brzdy cen nájmů, zatím ale příliš úspěšná nebyla.

Zákon mimo jiné stanoví, že když majitel byt pronajme novému nájemníkovi, může mu účtovat maximálně o deset procent vyšší nájem, než je v místě obvyklé. Cenová brzda ale neplatí pro novostavby nebo byty, které prošly rozsáhlou rekonstrukcí.

Navíc majitelé nemovitostí, kteří předtím než brzda vstoupila v platnost své byty pronajímali o více než deset procent dráže, než byl běžný nájem v oblasti, ji za tuto cenu mohou pronajímat i nadále.

Řada majitelů nemovitostí výrazně zvýšila nájem těsně předtím, než cenová brzda vstoupila v platnost. Další na ni zase nehledí a počítají s tím, že je velmi složité ji v praxi prosadit.

Sdružení nájemníků proto chce, aby zákon o cenové brzdě nájmů doznal výrazných změn, aby ho bylo možné výrazně jednodušeji prosadit. Každý nový nájemník by podle DMB měl mít snadno možnost zjistit, kolik za byt platil jeho předchůdce.

Témata:  Německo byty nájemné

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy