Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump zaslal kondolenci kvůli útoku v Teheráně. Odporné prohlášení, zuří Irán

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Teherán/Washington - Americký prezident Donald Trump vyjádřil Íránu soustrast v souvislosti s krvavými útoky v Teheránu, ke kterým se přihlásil Islámský stát. Íránské ministerstvo zahraničí označilo Trumpova slova za odporná.

Sebevražední atentátníci a další ozbrojenci při útocích zabili nejméně 13 lidí a přes 40 zranili. "Truchlíme a modlíme se za nevinné oběti teroristických útoků v Íránu a za íránský lid, který prochází takovým problematickým obdobím," napsal v prohlášení Trump.

Zároveň ovšem poznamenal, že i státům, které podporují teroristické organizace, hrozí, že se samy stanou obětí zla, jemuž pomáhají. Teherán opakovaně čelí nařčením, že podporuje šíitská radikální hnutí v regionu. Islámský stát se hlásí k sunnitské větvi islámu.

"Odporné prohlášení Bílého domu... Íránský lid odmítá takováto tvrzení Spojených států o přátelství," reagoval íránský ministr zahraničních věcí Mohammad Džavád Zaríf na twitteru.

Témata:  Írán Donald Trump Muhammad Džavad Zaríf

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy