Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německému průmyslu se v dubnu dařilo nad očekávání, roste i eurozóna

Ekonomika, ilustrační fotografie
Ekonomika, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Berlín/Brusel - Průmyslová výroba v Německu v dubnu meziměsíčně stoupla o 0,8 procenta. Ekonomové přitom odhadovali, že poroste jen o 0,5 procenta. Nejvíce se dařilo energetickým podnikům. Růst hlásí i ekonomika eurozóny.

"Hospodářské oživení v Německu pokračuje již devátým rokem a není tu žádný náznak, že by to najednou mělo skončit," řekl analytik banky ING Carsten Brzeski. Jeho optimismus sdílí i ekonomka Ulrike Kastensová z banky Sal.

Německé ministerstvo hospodářství také upravilo březnovou hodnotu směrem nahoru. Původně oznámený propad o 0,4 procenta nakonec činil jen 0,1 procenta. Ve středu bylo oznámeno, že se objem nových zakázek německých průmyslových podniků v dubnu meziměsíčně snížil o 2,1 procenta, což bylo mnohem více, než odhadovali analytici.

Německá ekonomika je největší v Evropě a je na ní závislá i řada českých podniků. Loni se HDP Německa zvýšilo o 1,9 procenta, nejprudším tempem za pět let.

Ekonomika eurozóny v letošním prvním čtvrtletí vzrostla proti předchozím třem měsícům o 0,6 procenta, tedy nejprudším tempem za poslední rok. Oznámil to dnes statistický úřad Eurostat. Opravil tak svůj dřívější odhad, podle kterého růst zůstal na 0,5 procenta, tedy na úrovni z loňského čtvrtého čtvrtletí.

V meziroční srovnání se HDP eurozóny podle revidovaných údajů zvýšil o 1,9 procenta namísto dříve ohlášených 1,7 procenta. Meziroční růst tak zrychlil z 1,8 procenta v loňském čtvrtém čtvrtletí.

Témata:  Německo ekonomika eurozóna

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:01

Počet mrtvých v Pásmu Gaz překročil 34 tisíc

Pracovníci úřadu civilní obrany v Pásmu Gazy od pátku vyzvedli těla 210 Palestinců z improvizovaného pohřebiště v areálu nemocnice Násir ve městě Chán Júnis na jihu oblasti, informuje agentura AP. Od začátku izraelské operace loni v říjnu v Pásmu Gazy zemřelo nejméně 34 151 Palestinců a dalších 77 084 bylo zraněno, sdělily dnes tamní úřady.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy