Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Svět je z nejhoršího venku? Podle odborníků ani náhodou

USA
USA
Foto: Pixabay

Washington – Legislativní agenda současné americké administrativy je neobvykle krutá – a to i pro krajní pravici. Tvrdí to proslulý lingvista a vědec Noam Chomsky, který již v minulosti prohlásil, že dnešní Republikánská strana je „mnohem nebezpečnější než ISIS ,“ ale že Trump to voličům nikdy nebude ochoten přiznat.

Server Alterner cituje z květnového průzkumu, podle kterého si 68 procent lidí myslí, že jsou USA na správné cestě. Chomsky ale podle svých slov věří, že je tomu přesně naopak od doby, kdy před několika desetiletími přijaly USA neoliberální ekonomický model. Od té doby jsou podle něj věci stále horší a horší.  

V polovině dubna Chomsky na jedné ze svých přednášek mluvil o tom, proč je pro Ameriku unikátním fenoménem, že ji zpustošil Donald Trump. „Počínaje rokem 1999 došlo k dramatickému nárůstu úmrtnosti bílých Američanů ve středním věku bez univerzitního vzdělání, který byl nedávno zdokumentován princetonskými profesory Anne Caseovou a Angusem Deatonem,“ řekl.

Caseová a Deaton našli vzor, který se rozšířil na celostátní úrovni v posledních dvou desetiletích – a jeho konec je prý v nedohlednu. „Je to jev neznámý - na rozdíl od války a moru,“ řekl Chomsky. „Profesoři mají aktualizovanou aktuální analýzu, kde připisují nárůst úmrtnosti zoufalství a ztráty postavení pracujících kvůli neoliberálnímu zázraku, který udržuje současné pracovníky v nejistotě.“ 

V průběhu prezidentských voleb 2016 se proto „stejné skupiny obyvatelstva, které trpí zvýšenou mortalitou, obrátily se záchranou na svého hořkého třídního nepřítele - z pochopitelného, ale sebedestruktivního zoufalství,“ vysvětluje profesor.

Rozpočet pro rok 2018, který Trump představil na konci května, bude poškozovat především jeho dělnické voliče kvůli hlubokým škrtům v sociálních programech. Ve svém nejnovější analýze rozpočtový úřad Kongresu zjistil, že republikánský zákon o zdravotní péče by v průběhu příštího desetiletí by zbavil 23 milionů Američanů jejich zdravotního pojištění.

Důsledky nových opatření podle Chomského budou pro pracující lidi devastující. Dokonce i na krajní pravici jsou podle něj legislativní změny až příliš neobvyklé. „To nejhorší ale zřejmě ještě přijde, až budou Trumpem a předsedou nejvyššího soudu Johnem Robertsem schváleny další rány pro pracující lidí,“ poznamenal Chomsky. 

Témata:  USA Donald Trump

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy