Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Volby v Británii jsou u konce. Kde budou hlasy sečteny nejdříve?

Velká Británie
Velká Británie
Foto: Pixabay

Londýn - Uzavřením volebních místností ve 23:00 SELČ začne členům britských volebních komisí náročná práce při sčítání hlasů odevzdaných v dnešních parlamentních volbách.

Pod zvláštním tlakem přitom budou ti, kteří na hlasování o budoucí podobě britské Dolní sněmovny dohlížejí v Sunderlandu. Město na severovýchodě Anglie se chce totiž opět stát rekordmanem v rychlosti sčítání.

Sunderland, na jehož území leží tři volební obvody, byl od parlamentních voleb v roce 1992 vždy prvním městem, které oznámilo konečné výsledky. Nejrychleji se obsah volebních uren podařilo sečíst za půldruhé hodiny po uzavření volebních místností.

Titul města s nejrychlejšími volebními komisaři si chce Sunderland udržet i letos, tradičně se mu v tom ale bude snažit zabránit asi 15 kilometrů vzdálený Newcastle.

Aby se rekordu podařilo dosáhnout i letos, požádali členové volební komise voliče, aby lístky překládali jen jednou. Volební lístky jsou navíc z jemnějšího papíru a sčítat je budou zkušení bankovní úředníci.

Témata:  Velká Británie volby ve Velké Británii

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 14:04

17letá ruská teenagerka skončila za mřížemi za protiválečné výroky

Teenagerka 17letá Ljubov Lizunovová ze sibiřského města Čita byla odsouzena k 3,5 rokům vězení za protiválečné graffiti a příspěvky na sociálních sítích, uvedl ve čtvrtek ruský soud.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy