Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Britské volby vyhrála Mayová, ukazují odhady

Theresa Mayová
Theresa Mayová
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Londýn - Dnešní předčasné parlamentní volby v Británii podle odhadů vyhrála Konzervativní strana premiérky Theresy Mayové, která ale zřejmě v Dolní sněmovně ztratí většinu. Podle průzkumu agentur GFK a Ipsos MORI pro televizní stanice BBC, ITV a Sky News budou mít konzervativci 314 křesel z celkového počtu 650. Opoziční labouristé Jeremyho Corbyna podle stejného odhadu získali 266 mandátů. Bývalý konzervativní ministr financí George Osborne takovou perspektivu označil za "katastrofální". V reakci na odhady prudce oslabila britská libra.

Oficiální údaje o sčítání hlasů se postupně čekají celou noc a konečné výsledky mají být k dispozici v pátek ráno.

Kromě konzervativců a labouristů se do parlamentu podle průzkumu mezi voliči u volebních místností dostala také Skotská národní strana (SNP) se ziskem 34 křesel a Liberální demokraté se 14 mandáty. Dvaadvacet křesel obsadí další menší strany. Nacionalistická a protievropská Strana nezávislosti Spojeného království (UKIP) se ve sněmovně patrně neobjeví.

Před květnovým rozpuštěním parlamentu měli konzervativci 330 mandátů, labouristé 229, SNP 54 a Liberální demokraté devět. UKIP nezastupoval žádný poslanec.

Volby tak podle agentury AP přinesly premiérce Mayové porážku, neboť přijde o absolutní většinu v parlamentu. Aby ji konzervativci udrželi, museli by získat nejméně 326 mandátů. Porážkou jsou ale odhadované výsledky také pro skotské nacionalisty, kteří by mohli přijít o 22 křesel oproti zisku v minulých volbách.

Po zveřejnění průzkumů mezi voliči u volebních místností britská měna oslabila z 86,90 na 88,06 pence za euro, respektive z 1,2962 dolaru na 1,2723 dolaru za libru. "Slabý parlament je z hlediska trhů nejhorší výsledek, protože před jednáním o brexitu vytváří další nejistotu," řekl agentuře Reuters analytik Craig Erlam, předpovídající libře další oslabování.

Bývalý ministr financí ve vládě premiéra Davida Camerona George Osborne označil odhady výsledků za "zcela katastrofální" pro Konzervativní stranu i pro premiérku Theresu Mayovou. Podle něj bude s takovými výsledky jen těžko možné, aby Konzervativní strana zůstala u moci.

Další britští politici jsou v hodnocení odhadů opatrnější. Ministr obrany ve vládě premiérky Mayové Michael Fallon zdůraznil, že nejde o výsledky, ale o odhady. "Tyto odhady se v minulosti mýlily, v roce 2015 podhodnotily náš zisk," uvedl.

Někdejší šéf Liberálních demokratů Menzies Campbell řekl, že bude těžké, aby jeho strana vstoupila do nějaké koalice poté, co pro ni znamenala koaliční vláda s konzervativci v letech 2010 až 2015.

Mayová se rozhodla předčasné volby vyhlásit ve snaze posílit svou pozici před jednáním o odchodu země z Evropské unie. Na počátku dubna měla její strana v průzkumech ještě náskok dvaceti procentních bodů, v posledních dnech se ale rozdíl v anketách mezi konzervativci a labouristy snížil na jeden procentní bod.

Témata:  Velká Británie volby ve Velké Británii Jeremy Corbyn Theresa Mayová

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 19:49

Očkování za 50 let zachránilo přes 150 milionů životů, odhadla WHO

Za uplynulé půlstoletí se díky celosvětovému úsilí v oblasti očkování podařilo zachránit alespoň 154 milionů životů, uvedla ve středu Světová zdravotnická organizace (WHO). Experti zmínili, že největší přínos očkování je patrný u malých dětí. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy