Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Corbynovi fanoušci jsou nadšení, výsledky voleb jsou podle nich jasným vítězstvím

Vlajka Velké Británie
Vlajka Velké Británie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Londýn - Sotva britské televize oznámily první odhady výsledků, měli studenti fakulty ekonomie a politologie londýnské univerzity LSE jasno o vítězi. Přestože labouristé Jeremyho Corbyna získali méně křesel než vládnoucí konzervativci, je právě levicový vůdce v očích mladých nejúspěšnějším politikem voleb.

Premiérku Theresu Mayovou, která má mezi studenty výrazně menší sympatie, naopak považují za poraženou.

Na zprávu o zisku 314 křesel pro Mayovou a 266 pro Corbyna reagoval zaplněný přednáškový sál LSE bouřlivým potleskem. Nebyl však určen Mayové, ale lídrovi labouristů, kterému odhad přisoudil o 34 křesel více než měla jeho strana před květnovým rozpuštěním parlamentu.

"Je mnohem lidštější, to se mu vyplatilo. Lidi nechtějí Mayovou, která myslí jen na ekonomiku a studenti nebo důchodci ji nezajímají," řekla studentka Claire, která s hloučkem přátel zapíjela nečekaně vysoký zisk strany vyznávající rudou barvu červeným vínem.

Studenti mají k levicovému lídrovi pozitivní vztah nejen proto, že jsou tradičními voliči labouristů či liberálních demokratů, kteří si podle odhadu rovněž polepšili proti minulým volbám. Corbyn v kampani slíbil, že zruší či alespoň sníží školné, což mnoho z nich motivovalo jít k volbám.

"Těžko říct, jestli to prosadí, ale je vidět, že lidi tohle téma zajímá," myslí si další mladý návštěvník volebního večírku.

Témata:  Velká Británie volby ve Velké Británii Jeremy Corbyn Labouristická strana

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy