Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump Comeyho zatím ustál, otazník nad Bílým domem ale visí stále

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: The White House

Washington - Prezident Donald Trump čtvrteční senátní slyšení exšéfa FBI podle agentury Reuters "přežil", i když mu výbušná aféra kolem údajného ruského vměšování způsobila další šrámy. Řada demokratických poslanců je stále přesvědčena, že Trumpovo chování zakládá podezření z pokusu bránit výkonu spravedlnosti, což je federální zločin.

Bývalý ředitel FBI James Comey vypovídal o svých kontaktech s prezidentem a o vyšetřování skandálu kolem údajných ruských pokusů zasahovat do loňských prezidentských voleb v USA.

Trumpova mluvčí Kellyanne Conwayová odbyla žádosti novinářů o reakci poznámkou, že prezident "o Comeyho slyšení ví". Podle anonymních zdrojů z Bílého domu byl Trump s Comeyho výpovědí "velmi spokojen". Líbilo se mu prý hlavně jeho prohlášení, že Trumpa ujistil, že není vyšetřován kvůli vazbám na Rusko. To prezident tvrdí už dlouho.

"Stín podezření ale na Bílý dům stále těžce dopadá," konstatovala agentura Reuters. Aféru dál vyšetřují čtyři kongresové výbory a navíc i speciálně jmenovaný vyšetřovatel Robert Mueller.

"Byl to strhující portrét Donalda Trumpa v přímém televizním přenosu, který nemá obdoby, pokud jde o možnost ohrozit prezidentský úřad," napsala dnes v analýze agentura AP. "Comeyho vyjádření plné puntičkářských detailů je výzvou poslancům, veřejnosti i zvláštnímu vyšetřovateli, který nyní zkoumá možné vazby mezi volebním štábem Trumpa a Ruskem. Komu lze věřit? Bývalému vrcholnému policejnímu úředníkovi, který vypovídal pod přísahou, nebo prezidentovi proslulému překrucováním pravdy v záležitostech velkých i malých?" shrnuje agentura.

Trump může v létě čelit dalším problémům, pokud se objeví nové úniky informací o údajném ruském vlivu, soudí Reuters. Bílý dům se přitom chce soustředit na klíčové úkoly volebního programu, zejména reformu daní a zdravotního pojištění.

Comey se při čtvrtečním slyšení odmítl vyslovit k tomu, zda se Trump svým chováním dopustil trestného činu. Server Politico dnes napsal, že ani právní experti nejsou v této otázce jednotní. Je nicméně jisté, že Comey poskytl vyšetřovateli Muellerovi "tučnou složku" materiálu k pečlivému zkoumání, uvedl server.

Pro skalní Trumpovy stoupence je Comey jen dalším reprezentantem "žumpy", kterou se prezident ve volební kampani zavázal vyčistit. Akční skupina Velká americká aliance vydala tento týden 400.000 dolarů na útočnou reklamu proti Comeymu. Tvrdí v ní, že exšéf FBI nedostatečně dbal na ochranu Američanů před teroristy.

Témata:  Donald Trump USA prezident USA James Comey

Aktuálně se děje

9. května 2024 11:37

V Německu byli napadeni dva politici z protiimigrační strany Alternativa pro Německo

Dva politici z protiimigrační strany Alternativa pro Německo (AfD) byli ve středu lehce zraněni při útoku během slavnostní akce před zemským sněmem ve Stuttgartu. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy