Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zvolení Sadiqa Khana londýnským starostou slaví i v Pákistánu

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Reprofoto YouTube

Islámábád - Zvolení Sadiqa Khana londýnským starostou oslavují v Pákistánu, odkud politikova rodina pochází. Khan má příbuzné v přístavu Karáčí, kam jeho prarodiče emigrovali po rozdělení Indie a vytvoření Pákistánu v roce 1947.

"Gratulujeme @SadiqKhanovi, že byl zvolen starostou Londýna," napsal například na svém twitterovém účtu Bilávál Bhutto, vůdce opoziční Pákistánské lidové strany a syn zavražděné expremiérky Bénazír Bhuttové.

Pákistánci na sociálních přivítali zvolení Khana londýnským starostou s hrdostí, ale někteří se domnívali, že v konzervativním Pákistánu by takový výsledek nebyl pravděpodobný. Například sloupkařka Bína Šáhová tweetovala imaginární rozhovor Pákistánce s novinářem: "Pákistánec: Sadiq Khan vyhrál! Reportér: Takže byste hlasoval, aby se syn řidiče z etnické menšiny stal starostou Karáčí? Pákistánec: Zbláznil jste se?".

Khan se narodil v roce 1970 v Londýně. Vyrostl jako jedno z osmi dětí v sociálním bytě na chudém předměstí jižního Londýna. Vystudoval práva a poté pracoval jako advokát, mezi jeho případy byly mimo jiné rasová diskriminace či stížnosti na policejní postupy. V roce 2005 se stal poprvé poslancem britského parlamentu.

Témata:  Pákistán Londýn

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 14:39

V Česku se potvrdily stovky nových případů černého kašle

V Česku během uplynulého týdne přibylo dalších 1494 nových případů černého kašle, uvedl Státní zdravotní ústav (SZÚ) v pondělí. Celkem se od začátku letošního roku potvrdilo téměř 7900 případů onemocnění. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy