Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pomsta za útoky v Londýně? Počet nenávistných činů vůči muslimům vzrostl

Muslimové
Muslimové
Foto: Pixabay

Londýn – Velká Británie dnes sice žije volbami do parlamentu, přesto ze země přicházejí i jiné zprávy. Podle statistik po teroristických útocích v Londýně v zemi radikálně vzrostl počet útoků z nenávisti. Tento nárůst je dokonce větší, než tomu bylo ve Francii po atentátech v Paříži, informuje deník The Independent.

Po teroristickém útoku na London Bridge vzrostly trestné činy motivované nenávistí k muslimům. Údaje, které shromáždila metropolitní policie, ukazují, že podle odhadu došlo k nárůstu rasistických incidentů dne 6. června ve srovnání s průměrným dnem letošního roku o 40 procent.

Předběžné údaje ukazují, že v úterý bylo zaznamenáno 54 rasistických incidentů, denní průměr v letošním roce je jen 38. Jen při pohledu na mimořádné události, kde islám byl uveden jako spouštěč, statistiky ukazují, pětinásobné zvýšení - nejvyšší denní úroveň v roce 2017. V úterý bylo policii ohlášeno dvacet těchto trestných činů, denní průměr v roce 2017 je přitom pouhých 3,5.

Sadiq Khan, muslimský starosta Londýna, vyzval veřejnost, aby hlásila trestné činy z nenávisti na policii s tím, že město by mělo zastávat přístup „nulové tolerance“. „Jednou z nejlepších věcí na Londýně je odhodlání postavit se této averzi. Toto město se kvůli útoku nezmění,“ uvedl.

„Stejně jako policie udělá vše pro to, aby vykořenila extremismus z našeho města, musíme zastávat přístup nulové tolerance k trestným činům z nenávisti. Pokud jste svědky trestného činu z nenávisti, nahlaste ho na policii. Pokud jste spáchali zločin z nenávisti, budete zatčení,“ ukázal Khan lidem.

Prudký růst hlášených trestných činů z nenávisti byl zaznamenán jen tři dny poté, co teroristé zavraždili osm lidí na London Bridge a před restauracemi a bary na Borough Market. Policie všechny tři útočníky na místě zastřelila.

Témata:  Velká Británie muslimové teroristické útoky v Londýně

Aktuálně se děje

30. dubna 2024 16:03

Bezpečnost Evropy závisí na Polsku, Západ nás neochrání, prohlásil Tusk

Polský premiér Donald Tusk v úterý řekl, že Evropa je v současnosti v oblasti bezpečnosti závislá na Polsku. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy