Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bezpilotní letoun v Sýrii zaútočil na zahraniční poradce, Američané jej sestřelili

Dron U.S. AIR FORCE
Dron U.S. AIR FORCE
Foto: U.S. Air Force **www.af.mil**

Washington – Deník The Wall Street Journal s odvoláním na vojenské zdroje informoval, že americký pilot na jihu Sýrie sestřelil bojový bezpilotní letoun. Stroj zaútočil na zahraniční vojenské poradce z koalice zemí vedených Spojenými státy.

Podle deníku je to vůbec první případ bezpilotního útoku na zahraniční koaliční síly v Sýrii. Incident, při kterém nebyl nikdo zraněn, se odehrál ve čtvrtek. Americká armáda zjišťuje, kterému ze spojenců režimu syrského prezidenta Bašára Asada dálkově řízený letoun patřil.

Aparát pravděpodobně vyslal Írán, který již bezpilotní stroj k útoku v Sýrii použil v únoru 2016, myslí si analytici. V Sýrii podle The Wall Street Journal v minulosti několikrát nasadilo bezpilotní letouny i libanonské radikální šíitské hnutí Hizballáh, které podobně jako Írán rovněž podporuje Asada.

Deník upozornil, že Spojené státy se v jižní Sýrii stále častěji dostávají do střetů s prorežimními jednotkami, což souvisí s posílením americké vojenské přítomnosti v regionu.

Témata:  USA Sýrie Drony

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy