Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Írán zatkl v souvislosti s útoky v Teheránu dalších sedm lidí

Bojovníci Islámského státu
Bojovníci Islámského státu
Foto: Wikimedia Commons

Teherán - V pátek daly íránské úřady zatknout 41 podezřelých v souvislosti s dvojím útokem v Teheránu. Dalších sedm lidí bylo dnes zadrženo kvůli možným vazbám na IS na jihu jihoíránské provincie Fars.

Při bezprecedentním sebevražedném atentátu a střelbě na budovu parlamentu a mauzoleum zakladatele islámské republiky ajatolláha Rúholláha Chomejního bylo zabito 17 lidí, více než 40 jich bylo zraněno.

Mluvčí justice uvedl, že sedm osob podezřelých z "poskytováním podpory teroristické skupině" bylo zadrženo ve městě Fardís, asi 50 kilometrů západně od Teheránu.

Ve čtvrtek íránské úřady sdělily, že pachatelé středečního útoku byli íránští občané a že všichni byli při útocích zabiti.

Šíitský Írán je do konfliktů v Sýrii a v Iráku zapojen na straně místních vlád a jeho představitelé pravidelně upozorňují na nebezpečí útoků sunnitských extremistů na íránské cíle. Podle Reuters byl středeční útok prvním, ke kterému se v Íránu přihlásil IS.

Témata:  Írán Islámský stát

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 15:21

Maďarsko představilo své priority pro předsednictví v Radě EU

Maďarsko, které se chystá převzít předsednictví v Radě EU ve druhé polovině tohoto roku, se zaměří na klíčová témata pro střední Evropu, jako je boj proti migraci, rozšiřování EU na západní Balkán a zajištění energetické bezpečnosti. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Mark Rutte

Rutte získává důležitou podporu na své cestě do křesla šéfa NATO

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.