reklama

Premiérka teď pracuje na dohodě o spolupráci se severoirskou Demokratickou unionistickou stranou (DUP) a na sestavení nové vlády. I její konzervativci ale pochybují, zda může delší dobu zůstat v čele vlády.

Timothy dnes na webových stránkách Konzervativní strany potvrdil, že odchází z čela úřadu předsedkyně vlády, čímž na sebe vzal spoluzodpovědnost za předvolební kampaň, na jejíž programovou část měl dohlížet. Zvlášť prý lituje toho, že do volebního programu nebyly začleněny limity zvyšujících se výdajů na sociální péči. "Neuspokojivé" výsledky voleb nebyly prý způsobeny poklesem podpory Mayové, ale nečekaným vzestupem podpory labouristům.

Agentura Reuters uvedla, že Mayová bojuje o přežití, když jí ve čtvrtek nevyšla riskantní sázka na drtivou porážku domněle slabých labouristů v parlamentních volbách. To podkopalo její autoritu a uvrhlo zemi do vážné politické krize, a to jen několik dní před plánovaným zahájením rozhovorů o vystoupení Británie z Evropské unie.

Mayová teď musí bojovat o sjednocení různých frakcí ve vlastní straně, a pokud jde o vládu, musí se spoléhat na podporu desítky severoirských poslanců. Podle Reuters je už dnes jeden z poslaneckých zástupců konzervativců v Belfastu na jednáních s DUP o podpoře vládě.

I konzervativcům převážně nakloněný britský tisk dnes pochybuje o tom, zda se Mayová může delší dobu udržet u moci. Například nejprodávanější britský deník The Sun poznamenal, že vysocí straničtí funkcionáři se chtějí Mayové zbavit, ale počkají nejméně půl roku, protože se obávají, že soupeření o vedení strany by vyneslo k moci labouristického předáka Jeremyho Corbyna.

"Theresa Mayová je určitě nejsilnějším lídrem, jakého v tuto chvíli máme," řekl BBC poslanec David Jones. Podle něj se ale nedá odhadnout, zda bude Mayová premiérkou ještě na konci tohoto roku.