Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Americké soudy řeší citlivou kauzu údajného znásilnění postiženého muže

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Washington - Odvolací soud v americkém státě New Jersey dnes zrušil verdikt soudu nižší instance, který před dvěma lety poslal na 12 let do vězení ženu, jež údajně znásilnila postiženého muže.

Lékařsky, právně i eticky citlivá kauza přivedla před soud univerzitní profesorku Annu Stubblefieldovou, která se hájila tím, že sex s partnerem trpícím obrnou byl dobrovolný, uvedla agentura AP.

Obviněná, bývalá vedoucí katedry filozofie Rutgersovy univerzity v New Jersey, se do svého devětadvacetiletého partnera zamilovala poté, co ji jeho rodina požádala o pomoc.

Muž je němý a Stubblefieldová měla za úkol naučit ho komunikovat s okolím. Podařilo se jí to s pomocí počítače, jehož prostřednictvím po dvou letech pár navázal bližší vztah. Právě s použitím počítačové klávesnice měl muž dát najevo souhlas s tělesným kontaktem.

Žaloba byla založena na tvrzení, že obviněná zneužila postižení své nemocné oběti. Znalec z oboru lékařství, který pacienta tři dny zkoumal, ale jako svědek k soudu první instance povolán nebyl. Odvolací soud dospěl k závěru, že soudci bez expertízy nemohli vědět, zda muž označovaný v soudních spisech iniciálami DJ byl schopen se sexem souhlasit.

Témata:  USA znásilnění lidé soudy

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy