Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kaczyński likviduje Polsko, míní disident Frasyniuk

Strana Právo a spravedlnost (PiS)
Strana Právo a spravedlnost (PiS)
Foto: pis.org.pl

Varšava - Vůdce polské vládnoucí strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslaw Kaczyński likviduje právní stát. Je o tom přesvědčen bývalý disident a lídr hnutí Solidarita Wladyslaw Frasyniuk.

Frasyniuka společně s desítkami dalších lidí, kteří v sobotu protestovali ve Varšavě proti vládě, násilím odvedla policie. Frasyniuk to označil za jednání "pod stanným právem", napsal dnes list Rzeczpospolita.

Demonstranti se shromáždili v sobotu v centru polské metropole ve snaze zablokovat pohyb skupiny, ve které byl i lídr vládnoucí strany PiS Kaczyński. Skupina se sešla, aby si připomněla leteckou nehodu z roku 2010, při které zahynul prezident Lech Kaczyński, dvojče Jaroslawa, a dalších 95 lidí.

Protestujícím se nelíbí, že Kaczyński využívá leteckého neštěstí pro politické účely. Kaczyński podle Frasyniuka "ničí vzpomínku Polska na svého bratra, a plive mu tím do tváře".

Témata:  Polsko Jaroslaw Kaczyński

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.