reklama

11. října ve švédském městě Malmö došlo k žhářskému útoku na šiitské centrum ve Švédsku. Došlo pouze k rozbití oken. Díky malé škodě, kterou útok způsobil, se o útoku krátce zmiňovalo v národních zprávách. Přesto útočníka den poté vyhledal muž z zpravodajské agentury IS, Amaq, který po něm požadoval potvrzení, že je skutečně pachatelem. Tento 23letý syrský muž, známý pod jménem  Mohammed G, je nyní ve vazbě v Německu.

Jeho případ poskytuje vhled do fungování zpravodajství IS. Odborníci si lámali hlavu s tím, jak může zpravodajská agentura IS se sídlem v Sýrii a Iráku poskytovat informace o útocích v západních zemích, které nebyly ani zaznamenány západními médii. Zprávy Amaqu často odkazovaly k jakémusi zdroji, což bylo chápáno jako irelevantní stylistika. Podobně bylo často zpochybňováno to, že je IS je za všemi teroristickými útoky, které si přisvojuje.

Podle Rukmini Callimachiové, korespondentky New York Times o IS, navzdory tomuto široce sdílenému přesvědčení, Amaq obvykle nepřiznává odpovědnost IS bez důkazů a zřídkakdy informuje špatně, a to i ve chvílích, kdy se v západním tisku ještě nezjistily důkazy o zapojení IS. Callimanichiová věří, že Mohammed G. je právě oním tajemným zdrojem, na které agentura odkazuje.

Německý prokurátor ve svém prohlášení poukazuje na tuto tendenci Amaqu mít své informace potvrzené u zdroje. Jeden den po útoku obviněný požadoval osobní přiznání akce od svého kontaktu,“ uvádí prokurátor o setkání Mohammeda G. s pachatelem útoku v Malmö.  Mal . „Důvodem bylo to, že Amaq nechtěl zveřejnit zprávu o útoku bez takových důkazů."

Podle Rity Katzové, ředitelky SITE Intelligence Group, se Amaq chová jako státní média. IS se považuje za stát a jako každý stát považuje za důležité mít vlastní média, řekla v rozhovoru pro New York Times. Magazín Foreign Policy doplňuje, že jako každá oficiální státní sdělovací agentura i Amaq poslal nejméně jednoho korespondenta do cizí země – a možná nejenom jednoho.