Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mayová zatím podporu pro svou menšinovou vládu dojednanou nemá

Theresa Mayová
Theresa Mayová
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Londýn - Britská premiérka Theresa Mayová ještě nemá jistou podporu pro svou menšinovou vládu, kterou hledá u severoirské Demokratické unionistické strany (DUP). Její šéfka Arlene Fosterová dnes řekla, že dohoda i přes pozitivní vývoj jednání zatím hotová není.

Setkat se s Mayovou má v úterý. Dva členové premiérčiny Konzervativní strany se dnes vyjádřili podobně jako některé komentáře britského tisku, podle nichž Mayovou po ztrátě ve volbách nyní čeká boj o politické přežití.

"Včera (v sobotu - pozn. ČTK) jsme měli velmi dobrá jednání s Konzervativní stranou o tom, jak je můžeme podpořit při formování vlády, která přinese zemi stabilitu. Učinili jsme pokrok, ale jednání pokračují," řekla dnes Fosterová televizi Sky News. Na její stranu se konzervativci obrátili po předčasných parlamentních volbách, v nichž ztratili většinu v Dolní sněmovně. Severoirští unionisté mají ve sněmovně deset poslanců, jejichž podpora konzervativcům zajistí těsnou většinu.

Mayová vyhlásila předčasné volby proto, aby zajistila silný mandát pro svou vládu k vyjednávání s Bruselem o takzvaném brexitu, tedy vystoupení Británie z EU. Britský ministr obrany Michael Fallon dnes v televizi BBC ujišťoval, že i po ztrátě ve volbách zůstává postoj britské vlády k vyjednávání o brexitu beze změn. Svolání předčasných voleb Fallon dnes hájil.

"Myslím, že náš názor na brexit se nezměnil, chceme partnerství s Evropou, chceme dohodu, která maximalizuje náš přístup na jednotný trh, dosáhne shody na imigraci a na pokračování v bezpečnostní spolupráci," řekl Fallon.

Ministr obrany dnes rovněž prohlásil, že konzervativci jsou jedinou stranou, která má legitimitu a důvěryhodnost pro sestavení vlády. Nicméně uvedl, že Mayová bude muset změnit své chování uvnitř vlády. "Doufám, že uvidíme více kolektivní přístup v rozhodování v kabinetu. Já a další moji kolegové jsme jí to dali jasně najevo," řekl Fallon. "Menšinová vláda prostě vyžaduje odlišný přístup," dodal.

Postavení konzervativců u moci zpochybnil dnes lídr opozičních labouristů Jeremy Corbyn. "Je dost dobře možné, že budou další volby letos, případně začátkem příštího roku. A to by mohla být dobrá věc, protože my nemůžeme žít v období velké nestability," řekl Corbyn, jehož labouristé vyšli z voleb tento týden posíleni.

Témata:  Velká Británie volby ve Velké Británii Theresa Mayová

Aktuálně se děje

9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy