Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vláda chce odložit projev Alžběty II. k novému parlamentu, Británii hrozí problémy

Královna Alžběta II.
Královna Alžběta II.
Foto: dailymail.co.uk **dailymail.co.uk**

Londýn - Britská vláda se chystá odložit tradiční projev královny Alžběty II. k nově zvolenému parlamentu, který byl plánován na pondělí 19. června. Propad konzervativců ve volbách negativně ovlivňuje podnikatelskou důvěru v Británii.

Konzervativní strana premiérky Theresy Mayové minulý týden sice vyhrála volby, ale v Dolní sněmovně ztratila většinu.

Ceremoniál u příležitosti začátku zasedání nového parlamentu je starý několik století a je odkazem na historii země. Královna, která je nadstranická, v projevu sestaveném premiérkou a ministry bude hovořit o krocích a plánech, které "její vláda chystá".

Mayová prozatím podporu severoirské Demokratické unionistické strany (DUP) dohodnutou nemá, jednání ale pokračují a obě strany jsou optimistické. V 650členné Dolní sněmovně má premiérka 318 křesel a severoirští unionisté mají deset mandátů.

Generální ředitel Institutu ředitelů (IoD) Stephen Martin varoval, že současná politická situace by mohla mít pro britské hospodářství "katastrofální" důsledky. Optimisticky nyní vyhlídky pro vývoj ekonomiky v příštích 12 měsících hodnotí pouze dvacet procent členů IoD, zatímco zhruba 57 procent se k nim staví celkem či velmi pesimisticky. Ukazatel "čisté důvěry" tak činí minus 37 bodů ve srovnání s minus třemi body v květnu.

Hlavní ekonom ratingové agentury Standard & Poor's (S&P) pro Evropu, Blízký východ a Afriku Jean-Michel Six dnes uvedl, že současná politická nestabilita pravděpodobně ovlivní letošní růst britské ekonomiky. "Z hlediska růstových vyhlídek je jasné, že se věci neubírají správným směrem," upozornil. "Tato nejnovější nestabilita může pouze oslabit podnikatelské prostředí a spotřebitelskou důvěru," dodal.

Dnešní údaje vydavatele platebních karet Visa ukázaly, že spotřebitelské výdaje v Británii se v květnu meziročně snížily o 0,8 procenta. Zaznamenaly tak první pokles za téměř čtyři roky, a to ještě před nečekaným výsledkem předčasných parlamentních voleb.

Ratingová agentura Moody's dnes upozornila, že volební výsledek pravděpodobně zbrzdí rozhovory ohledně odchodu Británie z EU a mohl by mít negativní dopad rovněž na snahu o snižování rozpočtového deficitu. To by mohlo být nepříznivé pro hodnocení úvěrové spolehlivosti Británie Moody's ale poukázala také na to, že vláda by nyní mohla uvažovat o "měkčí" verzi brexitu, což by podle ní bylo pro úvěrový rating Británie naopak pozitivní.

Témata:  Královna Alžběta II. Velká Británie ekonomika

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy