Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Umění, nebo politická agitace? V adaptaci Shakespearovy hry "vraždí" Trumpa

Donald J. Trump
Donald J. Trump
Foto: Facebook

New York – Bouřlivé emoce vyvolala ve Spojených státech adaptace Shakespearovy hry Julius Caesar, v níž postava zavražděného římského císaře vypadá jako americký prezident Donald Trump.

Premiéra inscenace nastudované neziskovým divadlem se konala 23. května. Novinářka Summer Brennanová uvedla, že se děj Shakespearových politických tragédií běžně umísťuje i do jiných historických epoch. Sama prý viděla představení her anglického dramatika z 16. století, která byla zasazená například do kontextu světových válek 20. století.

Polemika kolem představení je tak veliká, že sponzorství představení v New Yorku zrušily firmy Delta Airlines a Bank of America. Někteří umělci inscenaci hájí a hrozí bojkotem zmíněných společností.

Ani jedna z firem neodpověděla na žádost o komentář, napsala agentura Reuters. Podle ní tak není zcela jasné, proč letecká společnost a banka zrušily v neděli svůj sponzoring akce. Učinily tak ale jen několik hodin poté, co na hru na twitteru upozornil Trumpův syn Donald, který zpochybnil, zda jde o umění nebo spíš politickou agitaci.

„Jsem zklamán z Delty, že se otočila zády ke svobodě slova. Letěl jsem s vámi mnoho tisíc mil, ale už nikdy více," zareagoval později na twitteru americký dramatik Beau Willimon, jenž je jedním z tvůrců seriálu Dům z karet o zákulisí americké politiky.

Firmy také čelily kritice spisovatelky Joyce Carol Oatesové, které mluví o „ignorantských rádobycenzorech". Oatesová byla opakovaně v užším okruhu favorizovaných kandidátů na Nobelovu cenu za literaturu. Bývalé sponzory odsoudil i herec Ron Perlman známý z filmu Hellboy. „Jednejte podle toho," vyzval své příznivce na twitteru.

Postoj společností naopak ocenil bývalý republikánský guvernér Arkansasu Mike Huckabee, jehož dcera pracuje v Bílém domě. Politik nazval adaptaci výrazem, který lze přeložit jako blbost či hovadina.

Témata:  USA Donald Trump divadla umění

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:15

Zasedání Rady NATO – Ukrajina proběhne už v pátek, hlavním tématem bude protivzdušná obrana

Zasedání Rady NATO – Ukrajina, o které požádal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, se uskuteční v pátek. Zelenskyj by měl jednat s ministry obrany členských zemí Aliance, oznámil její generální tajemník Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy