reklama

Trump se přepočítal

"Co se to děje?" pokládá otázku expert. Poukazuje, že premisou Trumpovy strategie bylo podpořit Saudskou Arábii v naději, že země dokáže bojovat s terorismem a stabilizovat region, ale ve skutečnosti dal americký prezident Saúdům zelenou k realizaci stále agresivnější sektářské zahraniční politiky.

Prvním jejím krokem byla izolace saúdského dlouhodobého rivala, Kataru, přerušení vztahů s touto zemí a nátlak na své nejbližší spojence, aby učinili to samé, připomíná Zakaria. Vysvětluje, že Saúdové vždy nahlíželi na Katar jako na problematického souseda a pobuřovala je jeho snaha hrát regionální i globální roli prostřednictvím velké americké vojenské základny na svém území, zřízením televizní sítě Al-Džazíra, plánem hostit mistrovství světa ve fotbalu v roce 2022 a přeceňováním své úlohy v diplomacii.     

"Je pravda, že Katar podporuje některá extremistická islámská hnutí. Stejně jako Saudská Arábie," píše odborník. Podotýká, že v obou případech jde o wahhabistické země, působí v nich extremističtí kazatelé, zřejmě značně vyzbrojují islamistické skupiny nejen v Sýrii, přičemž tamní královské rodiny uzavírají spojenectví s fundamentalistickými náboženskými silami a financují některé militanty, kteří bojují s jinými násilnými skupinami.

Jinými slovy, rozdíl mezi oběma zeměmi je ve skutečnosti geopolitický, ačkoliv je často prezentován jako ideologický, konstatuje politolog. Soudí, že otevřená roztržka mezi Saudskou Arábií a Katarem povede k větší nestabilitě v regionu, Katar se přimkne blíže k Íránu a Turecku, posílí spojenectví s protisaúdskými skupinami v muslimském světě a boje mezi různými frakcemi a militanty - v Sýrii, Iráku, Jemenu a severní Africe - se vystupňují. Středeční teroristické útoky v Teheránu, k nimž se přihlásil Islámský stát (IS), vidí Írán jako součást Saúdy inspirované protiíránské kampaně, uvádí Zakaria. Očekává, že Íránem zaštítěné milice nějak odpoví.     

"Příliš mnoho pro stabilitu v regionu," deklaruje komentátor. Podotýká, že USA stojí uprostřed této situace, udržují těsné vztahy se Saúdskou Arábií a Spojenými arabskými emiráty, zatímco vedou vojenské operace v regionu ze své základny v Kataru. Trump pak napsal několik protikatarských tweetů, ale američtí vojáci budou muset žít v realitě, že právě Katar je jejich hostitel a blízký spojenec ve válce proti IS, doplňuje expert.

Vítej na Blízkém východě, Donalde

Pro supervelmoc, jakou jsou Spojené státy, bylo vždy nejlepší politikou na Blízkém východě udržovat vazby na všechny regionální hráče, tvrdí Zakaria. Vysvětluje, že jedním z velkých úspěchů zahraniční politiky Richarda Nixona a Henryho Kissingera bylo přetažení Egypta do americké sféry vlivu a souběžné zachování spojenectví s íránským šáhem, přičemž Washington dokázal dlouhá desetiletí hrát bismarckovskou hru a pěstovat dobré vztahy se všemi zeměmi, který byly ve skutečnosti lepší, než měly tyto země mezi sebou.

Podle politologa otřásly geopolitickou mapou Blízkého východu dvě události. Za první považuje íránskou revoluci z roku 1979, která do regionu přivedla radikální revizionistickou mocnost a následně spustila reakci jiných zemí, včetně Saudské Arábie. "Íránský příslib šíření jeho verze islámu vedl Saúdy k vystupňování jejich vlastního úsilí k šíření svých myšlenek a vlivu," uvádí odborník. Doplňuje, že výsledek byl pro muslimský svět toxický a vedl k radikalizaci různých komunit.     

Za druhý otřes označuje Zakaria Spojenými státy vedenou invazi do Iráku z roku 2003, která destabilizovala rovnováhu sil, jelikož íránské ambice do té doby držel v šachu Saddám Husajn, který s Teheránem dříve vedl krvavou osmiletou válku. Jelikož Saddám padl, do Iráku se začal šířit íránský vliv, který měl silný dopad i na vládu v Bagdádu, poukazuje komentátor. Připomíná, že spojenectví Íránu se Sýrii bylo následně klíčové pro přežití Bašára Asada a íránské vazby na ši'ítské komunity od Jemenu po Bahrajn posilují.    

"Pokud Trumpova administrativa chce na Blízkém východě stabilitu, měla by pomoci dojednat novou rovnováhu moci," tvrdí expert. Zdůrazňuje, že se tak nemůže stát čistě na základě saúdských podmínek, jelikož Írán je velkým regionálním hráčem, má reálný vliv a jeho úlohu bude třeba uznat. Čím déle s tím bude Washington váhat, tím více bude růst nestabilita, očekává odborník. Míní, že takový postup by neznamenal podvolení se Teheránu, jelikož jeho vliv vyváží Turecko, Saudská Arábie, Egypt a další.  

Cílem je Blízký východ, kde všechny regionální mocnosti budou cítit dostatečné zastoupení, což povede k ukončení zástupných válek, povstání a teroru, které nadále vedou k velkému počtu obětí, destrukci a lidskému utrpení, deklaruje Zakaria. Podotýká, že Trump nedávno zjistil, jak složitý je americký zdravotní systém. "Vítej na Blízkém východě," uzavírá rázně.