Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EU si podle Jourové vynucuje nefunkční věci, varuje Jourová Česko

Kandidátka na eurokomisařku Věra Jourová
Kandidátka na eurokomisařku Věra Jourová
Foto: European Union

Štrasburk/Brusel - Řízení, které kvůli kvótám na migranty spouští Evropská komise vůči Česku, Maďarsku a Polsku, nepokládá česká členka komise Věra Jourová za dobré řešení.

Vynucuje totiž podle ní něco, co "evidentně není funkční". Eurokomisařka pro spravedlnost Jourová to dnes večer řekla ČTK. Na samotném jednání komise k tomuto bodu ale ve Štrasburku odpoledne chyběla.

"Já jsem potřebovala se vrátit do Bruselu a protože jednání začalo později, tak jsem ten bod už nestihla," uvedla komisařka. Na jednáních s ostatními komisaři ale opakovaně upozorňuje, že přerozdělování žadatelů o azyl není podle ní dobré řešení.

Rozhodnutí komise spustit právní kroky, které mohou skončit pokutou od unijního soudu, vůči třem středoevropským státům oznámil odpoledne eurokomisař pro vnitro Dimitris Avramopulos. Splnil tak měsíc starou hrozbu, že komise tohoto svého práva využije, pokud země nezmění svůj odmítavý postoj k programu z roku 2015.

V jeho rámci mělo být mezi ostatní státy z Itálie a Řecka za dva roky rozděleno až 160.000 přesně definovaných žadatelů o azyl s velmi pravděpodobným nárokem na mezinárodní ochranu. Konečný počet těch, kdo se do programu mohou dostat, je nakonec výrazně nižší, Avramopulos dnes ale opět země vyzval, aby si tento počet státy podle příslušného klíče rozebraly. Pokud Praha, Budapešť a Varšava změní svůj přístup, je podle něj možná i opětovná změna postoje EK.

Témata:  EU uprchlíci Věra Jourová

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 20:14

Kreml nemá strach ze zvratu kvůli raketám ATACMS v rukou Ukrajinců

To, že má Ukrajina přístup k těžkým zbraním dlouhého dosahu včetně raket ATACMS ze Spojených států, v zásadě nezmění výsledek probíhající války. Prohlásil to ve čtvrtek Kreml, uvedla agentura AFP.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy