Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Propuštění šéfa FBI Comeyho doporučil Trumpovi ministr spravedlnosti Sessions

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Washington - Ministr spravedlnosti Spojených států Jeff Sessions propuštění nyní již bývalého šéfa Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) Jamese Comeyho doporučil. Má naopak důvěru ve zvláštního vyšetřovatele Roberta Muellera, který rozplétá případ údajných ruských zásahů do loňské volební kampaně v USA.

Sessions to dnes řekl senátorům z výboru pro dohled nad tajnými službami. Pozadí nečekaného květnového odvolání Comeyho vyvolává pochybnosti, v médiích se spekulovalo, že Sessions nemusel jeho propuštění doporučit, jak prezident Donald Trump tvrdil.

Sessions senátorům řekl, že doporučení propustit Comeyho vydal na základě hodnotící zprávy o situaci v FBI, kterou vypracoval jeho náměstek Rod Rosenstein.

Ministr spravedlnosti k rozhodování o Comeyho osudu řekl, že Trump ho požádal o názor a ten následně chtěl také v písemné formě. Dodal, že posuzování Comeyho způsobilosti vést FBI považuje za součást své ministerské odpovědnosti.

Senátoři se mimo jiné Sessionse zeptali, zda s Trumpem hovořil o tom, jak Comey přistupuje k vyšetřování ruské kauzy. Na to ale ministr odmítl odpovědět s tím, že nemůže mluvit o žádných soukromých diskuzích s prezidentem. Řekl ale, že on i jeho náměstek viděli v FBI výkonnostní problémy a cítili, že je potřebné změnit vedení.

Americký ministr spravedlnosti Jeff Sessions má důvěru ve zvláštního vyšetřovatele Roberta Muellera, který rozplétá případ údajných ruských zásahů do loňské volební kampaně v USA.

Sessions to dnes řekl senátnímu výboru pro tajné služby s tím, že nehodlá nijak zasahovat do Muellerovy práce. Americká média dnes citovala jednoho z Trumpových blízkých přátel, podle něhož prezident zvažuje Muellerovo odvolání.

Bývalého šéfa FBI jmenovalo ministerstvo spravedlnosti zvláštním vyšetřovatelem s rozsáhlými pravomocemi, který může vyslýchat i samotného Trumpa. Jeden z vysoce postavených prezidentových přátel, šéf mediální firmy Newsmax Chris Ruddy dnes prohlásil, že Trump zvažuje Muellerovo odvolání. Zpráva vzbudila poprask mezi americkými politiky, kteří vesměs prezidenta před podobným krokem varovali. Šéf Sněmovny reprezentantů Paul Ryan či Sessionsův náměstek Rod Rosenstein shodně prohlásili, že pro odvolání Muellera není žádný důvod.

Témata:  USA Donald Trump Jeff Sessions James Comey

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy