Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump čelí žalobě více než 190 demokratických zákonodárců

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: The White House

Washington - Přes 190 demokratických kongresmanů a senátorů podalo žalobu u federálního soudu na prezidenta Donalda Trumpa, neboť podle nich prostřednictvím svých rodinných podniků přijímá bez souhlasu Kongresu od cizích států peníze.

Zákonodárci tvrdí, že je to historicky největší počet členů Kongresu USA, který kdy prezidenta žaloval. Ministerstvo spravedlnosti a ani Bílý dům se k záležitosti zatím nevyjádřily.

Demokratičtí zákonodárci prohlašují, že Trump od lednového převzetí prezidentského úřadu skrze své firmy přijímá od zahraničních vlád peníze, k čemuž nemá souhlas Kongresu, ačkoli to vyžaduje americká ústava.

Konglomerát The Trump Organization prezident formálně svěřil do správy svých dvou nejstarších synů Donalda mladšího a Erica.

Podobnou žalobu na Trumpa kvůli zahraničním operacím jeho rodinných podniků podaly nedávno stát Maryland a také oblast hlavního města Washingtonu.

Témata:  Donald Trump USA prezident USA

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 12:40

Ukrajinské drony zasáhly dvě ruské ropné rafinerie a vojenské letiště

Ukrajinské drony zasáhly dvě ruské ropné rafinerie a vojenské letiště v rámci rozsáhlého útoku, který Kyjev podnikl v noci na sobotu, uvedl podle AFP zdroj z prostředí tamního resortu obrany.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy