Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německo bojuje proti nebezpečným osobám, změní jejich posuzování a analýzy DNA

Mnichov
Mnichov
Foto: Pixabay

Drážďany - Německý ministr vnitra Thomas de Maiziére (CDU) se dnes se šéfy resortů v jednotlivých spolkových zemích dohodl na změnách při posuzování nebezpečných osob. Nyní vedou úřady v databázi přes 600 muslimských radikálů, kteří by mohli spáchat teroristický útok.

Německá kancléřka Angela Merkelová (CDU) i de Maiziére opakovaně kritizovali, že tajné služby a policisté mají v různých spolkových zemích různé pravomoci při potírání terorismu. Jejich sblížení měla napomoci i třídenní konference ministrů vnitra v hlavním městě Saska.

Ministři se na ní shodli na novém způsobu vyhodnocování rizika, které může vycházet od extremistů. Spolkové země si při práci s nimi budou vypomáhat. "Když bude jedna země vytížena, jiná pomůže," uvedl de Maiziére. Opatření by se v praxi mělo týkat hlavně Severního Porýní-Vestfálska a Berlína, kde je nejvyšší počet potenciálně nebezpečných extremistů.

De Maiziére a jeho kolegové počítají dále s rozšířením analýz DNA, z nichž bude nově možné vyčíst nejen věk a pohlaví, ale i barvu kůže nebo barvu očí. Chtějí také vypracovat vzorový zákon o policii, kterým by se pak mohly inspirovat jednotlivé země.

Ministři vnitra se dohodli i na tom, že při přezkoumávání identity žadatelů o azyl by se do budoucna měly brát otisky prstů také u osob ve věku šesti až 14 let. Shodu naopak nenašli na namátkových policejních kontrolách, které nadále odmítají Berlín, Brémy a Severní Porýní-Vestfálsko.

Témata:  Německo de Thomas Maiziére uprchlíci

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy