Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Požár zapřičinila sousedova lednice, tvrdí svědek požáru v Londýně

Londýn
Londýn
Foto: Pixabay

Londýn - Někteří obyvatelé hořícího londýnského věžáku se rozhodli utéci před ohněm na vlastní pěst a sestupovali hustým dýmem okolo plamenů navzdory hrozícímu nebezpečí. Jeden ze zachráněných tvrdí, že požár zřejmě způsobila porouchaná lednice jeho souseda.

Když vypukl požár ve výškové budově Grenfell Tower v Severním Kensingtonu na západě britské metropole, jedním z prvních lidí, kterým se povedlo uniknout, byl Mahad Egal bydlící ve čtvrtém patře. Zhruba hodinu po půlnoci místního času (2:00 SELČ) jej probudilo bušení na dveře, za nimiž se na něho vyvalil hustý dým.

"Dali jsme si se ženou přes sebe mokré ručníky, přehodili jsme je i přes děti a vyrazili dolů. Nebylo vidět na krok," popsal televizi BBC mladý muž, podle něhož obyvatele před požárem nevaroval žádný alarm.

Od svého souseda se prý pak dozvěděl, že hořet začalo od jeho lednice, která prý "explodovala". Další lidé podle něho kvůli záchraně riskovali své životy, někteří prý vyskakovali z oken.

Jiná obyvatelka domu řekla BBC, že se rozhodla neposlechnout doporučení úřadů, aby zůstala za zavřenými dveřmi, které měly ohni odolat. Místo toho se s rodinou zachránila na vlastní pěst. "Podle mě nepochopili, že se ten oheň rozšíří po celé budově...Pokud bych poslechla tu radu...mohli jsme být mrtví," řekla žena, která nechtěla zveřejnit své jméno.

Zoufalou situaci uvnitř domu popsal médiím i jeden ze zasahujících hasičů, kterému požár připomínal záběry z hořících budov po teroristických útocích v New Yorku 11. září 2001. "Abychom se vůbec dostali do budovy, museli jsme se ukrýt pod štíty zásahové policejní jednotky, protože dolů padala spousta hořících trosek. Nahoru jsme se dostali všichni po jediném malém schodišti. Připomínalo to obrázky z 11. září," řekl BBC hasič Terry, který u požáru strávil osm hodin.

Témata:  Velká Británie Londýn požár výškové budovy v Londýně

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 20:14

Kreml nemá strach ze zvratu kvůli raketám ATACMS v rukou Ukrajinců

To, že má Ukrajina přístup k těžkým zbraním dlouhého dosahu včetně raket ATACMS ze Spojených států, v zásadě nezmění výsledek probíhající války. Prohlásil to ve čtvrtek Kreml, uvedla agentura AFP.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy