Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Severokorejci propustili amerického studenta z humanitárních důvodů, více než rok byl v komatu

KLDR
KLDR
Foto: news.com

Pchjongjang - Severní Korea se dnes poprvé vyjádřila k propuštění amerického studenta Otto Warmbiera (22). Mladík ve vězení strávil 17 měsíců, z čehož byl prý více než rok v kómatu.

Severokorejská tisková agentura KCNA studentův zdravotní stav blíže nespecifikovala a neuvedla ani, jakým způsobem bylo se Spojenými státy propuštění Warmbiera dojednáno. "Warmbier, který si odpykával trest těžkých prací, byl poslán domů 13. června 2017 z humanitárních důvodů na základě soudního rozhodnutí z téhož dne," napsala agentura KCNA v krátké zprávě.

Warmbier se v úterý vrátil do Spojených států, kde byl hospitalizován. Severokorejští představitelé podle listu The Washington Post řekli americkým diplomatům, že Warmbier onemocněl botulismem. Když mu prý byla podána uspávací pilulka, upadl do kómatu, z něhož se dosud neprobral.

Studentův otec Fred Warmbier ve středu prohlásil, že jeho syn byl v severokorejské věznici "terorizován a týrán". Deník The New York Times s odvoláním na vysokého amerického představitele napsal, že Washington nedávno obdržel tajné zprávy, že Warmbier byl ve vězení opakovaně bit.

Podle jiného nejmenovaného amerického činitele předcházela Warmbierovu propuštění cesta zvláštního vyslance amerického ministerstva zahraničí pro KLDR Josepha Yuna, který navštívil Pchjongjang a požadoval Warmbierovo propuštění z humanitárních důvodů. Tato cesta byla završením tajných diplomatických kontaktů na toto téma mezi oběma zeměmi, dodal činitel.

Warmbier byl zadržen loni v lednu kvůli pokusu ukrást plakát s politickou tématikou z hotelu v Pchjongjangu. O dva měsíce později dostal trest 15 let těžkých prací za protistátní činnost.

Témata:  Severní Korea USA

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy