Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nové odhalení ve vraždě Lennona? Jeho vrah vyl vyškolen CIA, měl zabránit radikalizaci mládeže

Knihy o Lennonovi, Beatles
Knihy o Lennonovi, Beatles
Foto: Robert Pavelka, EuroZprávy.cz

Londýn – Vrah známého zpěváka a frontmana skupiny Beatles Johna Lennona byl k útoku vyškolen americkou CIA. Ve své nové knize to tvrdí spisovatel John Potash. Cílem bylo zastavit vlivnou hvězdu tak, aby nemohla zradikalizovat mladé Američany svým levicovým přesvědčením, tvrdí.

Nová kontroverzní kniha s názvem „Drogy jako zbraně proti nám“ naznačuje, že člen legendární skupiny Beatles byl zabit americkými zpravodajskými agenturami. Ty prý chtěly zabránit v ovlivňování lidí Lennonovými „radikálními levicovými“ ideologiemi.

Potash také tvrdí, že CIA sledovala různé vysoce postavené popové hvězdy, včetně rappera Tupaca Shakura a frontmana skupiny Nirvana Kurta Cobaina, před jejich předčasným úmrtím. Vedly je k tomu údajně obavy, že mohou své fanoušky až příliš ovlivňovat.

Dne 8. prosince 1980 se Lennon stal obětí atentátu, když se vracel z autogramiády. Před branou jeho newyorského bytu ho těžce postřelil duševně nemocný Mark David Chapman, kterému se několik hodin předtím podepsal na své nové album Double Fantasy.

Chapman byl posléze označen za „šíleného fanouška“ a odsouzen na doživotí. Je uvězněn ve Státní věznici Attica poblíž Buffala ve státě New York. Podal již celkem devět žádostí o propuštění, v pravidelných dvouletých intervalech (2000, 2002, 2004, 2006, 2008, 2010, 2012, 2014, 2016), ale všechny byly zamítnuty.

Po Lennonově smrti se vyrojila celá řada konspiračních teorií. Tato kniha například líčí vyšetřování bývalého korespondenta deníku Sunday Express Fentona Breslera, který získal utajované dokumenty FBI a CIA. Ty prý ukazují, že zatčení hvězdy kvůli užívání drog v roce 1972 mělo „neutralizovat a narušit“ jeho činnosti. Mluví také o tom, že Lennon byl v 70. letech sledován zpravodajskými agenturami.

Podle knihy se to týkalo například Lennonových antiválečných událostí nebo benefičního koncertu na propuštění vězněného aktivisty Johna Sinclaira. Potash říká, že americké zpravodajské agentury byly stále více znepokojeny Lennonem poté, co přešel od užívání drog a k aktivismu - a v době smrti byl jen jeden měsíc od udělení amerického občanství.

Potash napsal: „Tento ilustrovaný mezinárodní zájem a vliv Lennona podtrhuje, proč byl jeho levicový aktivismus hrozbou pro CIA a oligarchii.“ Nejvíce ohromujícím obviněním této knihy ale je, že Chapman mohl být vyškolen k zabíjení v Bejrútu, kde v 70. letech operovala CIA .

Spisovatel Phil Strongman, autor John Lennon: Život, časy a atentát, také přednesl myšlenku, že Chapman byl „naprogramován“ k zabíjení. Postash připomíná, že Chapman „čekal na Lennona až přijede osudné noci domů, poklekl do bojového postoje a střelil hvězdu čtyřikrát do zad ze vzdálenosti 20 stop“.

„Mohl unikl, ale místo toho vzal kabát, složil ho a vytáhl z kapsy knihu Kdo chytá v žitě,“ píše autor. V předchozím rozhovoru Breslera s poručíkem NYPD Arthura O'Connora policista uvedl, že „Chapman vypadal, že byl naprogramován".

Mluvčí CIA serveru Express.co.uk v reakci na knihu řekl, že tvrzení v knize jsou nepodložená a nezaslouží si pozornost.

Témata:  John Lennon Mark David Chapman CIA

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy