Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ve středu bude poprvé jednat britský parlament. Svůj projev přednese i Alžběta II.

Alžběta II.
Alžběta II.
Foto: Daily Telegraph

Londýn – Nový britský parlament se poprvé sejde příští středu, tedy o dva dny později, než bylo plánováno. Na zahajovací schůzi vystoupí s projevem také královna Alžběta II.

Oznámila to dnes Andrea Leadsomová, která za britský kabinet domlouvá vládní záležitosti v Dolní sněmovně. Podle pozorovatelů stanovení data znamená přinejmenším to, že konzervativci jsou blízko dohodě se severoirskými unionisty o podpoře menšinové vlády.

Skotská premiérka Nicola Sturgeonová dnes kvůli této snaze získat podporu severoirské Demokratické unionistické strany (DUP) pro novou vládu obvinila konzervativce, že podkopávají irský mírový proces. „Během necelého roku stačili (konzervativci) ohrozit ekonomickou bezpečnost Spojeného království, riskují, že se Spojené království stane terčem mezinárodního posměchu, a jakoby toho nebylo dost, tímto vyjednáváním (o podpoře vládě) ohrozili irský mírový proces," prohlásila Sturgeonová ve skotském parlamentu.

Po ohlášení termínu povolebního zasedání parlamentu začala média spekulovat, že Konzervativní strana premiérky Theresy Mayové si už zajistila podporu deseti poslanců severoirské Demokratické unionistické strany (DUP). Stanice Sky News však uvedla, že obě strany ještě dohodu nepotvrdily. Mayová má v jednáních pokračovat dnes odpoledne. Podporu malé strany potřebuje po neúspěchu v nedávných předčasných parlamentních volbách, které sama vyvolala. Konzervativci sice volby vyhráli, zároveň však přišli o většinu v Dolní sněmovně.

Témata:  Velká Británie Theresa Mayová Královna Alžběta II.

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy