Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Senát USA jasnou většinou schválil návrh nových sankcí proti Rusku a Íránu

USA
USA
Foto: Pixabay

Washington - Jasnou většinou hlasů američtí senátoři schválili návrh nových sankcí proti Íránu a Rusku. Zatímco v Senátu prošel návrh hladce, jeho podpora ve Sněmovně reprezentantů není podle amerických médií jednoznačná.

Senát již ve středu schválil doplnění protiruských sankcí k návrhu zákona o postizích proti Íránu a dnes hlasoval o opatřeních proti oběma zemím jako o jedné normě. Návrh podpořilo 98 senátorů ze 100, proti byl jen neúspěšný loňský uchazeč o demokratickou prezidentskou nominaci Bernie Sanders a republikán Rand Paul.

Tajné služby jsou přesvědčeny, že Moskva loni cíleně ovlivňovala prezidentskou kampaň, postihy proto míří na jedince a firmy spojené s těmito zásahy. Schválený návrh potvrzuje dřívější sankce vyhlášené exekutivním nařízením prezidenta, zavádí ale i nová opatření v oblastech těžby, zpracování kovů a námořní a železniční dopravy. Postihy jsou podle senátorů i reakcí na ruskou agresi v Sýrii a na Ukrajině.

V Íránu se stali terčem postihů lidé zapojení do balistického programu či společnosti a jednotlivci, kteří s nimi obchodují.

O návrhu bude hlasovat ještě Sněmovna reprezentantů a aby se stal zákonem, potřebuje podpis prezidenta Donalda Trumpa. Oba další kroky budou podle amerických médií výrazně méně snadné.

Témata:  USA Senát USA Rusko Írán

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:56

Speed Marathon: Policie za pátek eviduje tisíce přestupků

Během pátečního celostátního bezpečnostního opatření dopravní policie zaznamenala celkem 2166 dopravních přestupků. Nejčastějším prohřeškem bylo překročení nejvyšší povolené rychlosti, což tvořilo téměř tři čtvrtiny všech dokumentovaných přestupků. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy