Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Americká vláda ruší nařízení o ochraně migrantů vydané Barackem Obamou

Barack Obama mluví v OSN
Barack Obama mluví v OSN
Foto: unmultimedia.org

Washington - V USA byl zrušen výnos z dob vlády prezidenta Baracka Obamy, který měl chránit před deportací některé osoby nezákonně pobývající na území USA, jejichž děti žijí v zemi legálně jako občané USA.

Ministr vnitřní bezpečnosti John Kelly ve čtvrtek vydal výnos, jímž zrušil Obamův ochranný program z roku 2014. V platnost ale směrnice nikdy nevstoupila, protože ji zablokoval federální soud v Texasu. Prezidentské rozhodnutí tam napadlo 26 amerických států.

Obama se snažil ochránit rodiny, v nichž rodiče v zemi žijí bez povolení úřadů a mohli by být vyhoštěni. Tito lidé měli dostat právo na dvouleté pracovní povolení, které bylo možné obnovovat.

Prezident chtěl rovněž prosadit nařízení o ochraně mladistvých přistěhovalců bez povolení pobytu. Ti měli získávat pracovní povolení na dobu tří let. I tento výnos ale federální soud zablokoval.

Obamův nástupce Donald Trump se naopak ve volební kampani zavázal, že jakákoli ochranná opatření "bezodkladně" zruší.

Témata:  USA přistěhovalectví Barack Obama

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 15:39

Rutte získává důležitou podporu na své cestě do křesla šéfa NATO

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy