Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Postřelený republikán Scalise musel na třetí operaci, stále je v kritickém stavu

USA
USA
Foto: Pixabay

Washington - Poslanec amerického Kongresu Steve Scalise prodělal třetí operaci a jeho stav zůstává kritický. Republikánský politik byl postřelen ve středu na předměstí Washingtonu. Ztratil mnoho krve, má polámané kosti.

"Zůstává v kritickém stavu, který ale za posledních 24 hodin doznal určitá zlepšení," uvedla v prohlášení nemocnice. Kongresman bude potřebovat další operace a v nemocnici jistou dobu zůstane.

Poslance a tři další osoby postřelil levicový aktivista James Hodgkinson (66) z předměstí St. Louis na baseballovém hřišti. Republikánští poslanci tam právě trénovali na charitativní zápas s demokraty plánovaný na čtvrtek.

Utkání se nakonec uskutečnilo podle plánu. Prezident Donald Trump jeho účastníkům zaslal videoposelství, v němž zdůraznil jednotu národa. "Jsme tady, abychom sloužili národu, který milujeme, a lidem, kteří jsou zde doma," zdůraznil prezident, který se utkání z bezpečnostních důvodů nezúčastnil.

Na zápase byl přítomen i kongresový policista David Bailey. Ten je považován za hrdinu, protože se při útoku střelci postavil. Bailey, který utrpěl blíže neupřesněné nestřelné zranění, přišel o berlích na hřiště, aby provedl slavnostní nadhoz.

Útočník podle policie střílel pistolí a útočnou puškou, které držel podle všeho legálně. Incident oživil otázky kolem zajištění bezpečnosti zákonodárců, obnovil debaty o držení zbraní a znovu upozornil na silnou polarizaci americké politiky.

Někteří republikánští poslanci se domnívají, že spoluodpovědnost za střelbu mají ostrá politická vyjádření demokratů. Hodgkinson byl stoupencem demokratického kandidáta na prezidentský úřad Bernieho Sanderse a na sociálních sítích se netajil nenávistí vůči republikánům.

Témata:  Donald Trump USA střelba v USA

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 13:58

RB OSN bude hlasovat o plné členství Palestiny v OSN

Rada bezpečnosti Organizace spojených národů (RB OSN) bude ve čtvrtek hlasovat o požadavku Palestinců o plné členství OSN. Pro agenturu AFP to potvrdilo několik nejmenovaných zdrojů z prostředí diplomacie.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy