Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Madrid vyhrožuje, že zablokuje úvěr pro Řecko

Evropská měna EURO, ilustrační fotografie
Evropská měna EURO, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Madrid - Nově schválená půjčka pro Řecko je ohrožena. Ministři financí zemí eurozóny by ji mohli zablokovat, jestliže Atény neposkytnou imunitu představitelům privatizační agentury ze Španělska, Itálie a Slovenska obviněným ze zpronevěry.

V roce 2015 řecký žalobce obvinil tři úředníky z privatizační agentury ze zpronevěry. Důvodem bylo zadržení plateb úroků a porušení povinností při prodeji a zpětném pronájmu 28 budov ve vlastnictví státu. "Nebude-li situace těchto tří odborníků definitivně vyřešena, euroskupina výplatu úvěru zablokuje," prohlásil španělský ministr hospodářství Luis de Guindos.

Eurokomisař pro hospodářské a měnové otázky, daně a cla Pierre Moscovici k tomu řekl, že si je problému vědom a že bude vyřešen. Jednat o něm chce příští týden během návštěvy Španělska. Agentura Reuters podotkla, že minstři zemí eurozóny stojí v této věci za Španělskem a ostatními dvěma státy.

Olej do ohně přilil také vlivný člen německé vládní sociální demokracie Johannes Kahrs požadavkem, aby půjčka pro Řecko byla projednávána v parlamentu. Argumentuje tím, že rozhodnutí Mezinárodního měnového fondu (MMF) připojit se k dohodě a současně odložit výplatu vlastního příspěvku je natolik velkou změnou ujednání, že vyžaduje souhlas celého německého parlamentu. Německý ministr financí Wolfgang Schäuble však tuto debatu považuje za zbytečnou.

Ministři financí zemí eurozóny ve čtvrtek schválili uvolnění úvěru 8,5 miliardy eur (223 miliard Kč) z třetího záchranného programu pro Řecko.

Témata:  Řecko eurozóna ekonomika EUR (euro)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy