reklama

Podle agentur jde o první případ tohoto druhu. Dnes 20letá Michelle Carterová, které v době neštěstí bylo 17 let, měla komplikovaný vztah s o rok starším Conradem Royem, který již za sebou měl jeden pokus o sebevraždu. Ona sama brala prášky proti depresím.

Svému tehdejšímu příteli poslala sérii textových zpráv a urgovala ho i telefonicky, aby si vzal život. Klíčová pro rozsudek byla podle soudce Lawrence Monize samotná situace, která vznikla těsně před mladíkovou smrtí.

Roy, který si pomocí hadice napouštěl do kabiny auta plyn z výfuku, ve stejnou dobu s Michelle telefonoval a během hovoru z vozidla vystoupil. Dívka ho ale přiměla, aby se do kabiny vrátil a trvala na tom, aby v ní zůstal. Tím se Carterová podle soudce dopustila „bezohledného chování" a dostala Roye do situace, kdy bylo vysoce pravděpodobné, že mu vážně ublíží. Výši trestu pro Carterovou, která odmítla předstoupit před porotu a byla tudíž souzena jen soudcem, by měl Moniz oznámit v srpnu.

Verdikt kritizují aktivisté i řada právníků, podle nichž bylo chování Carterové sice morálně nehorázné, nicméně právní odpovědnost za to, co si Roy způsobil, může nést jen stěží. Zhruba čtyři desítky států USA mají právní postih pro osoby povzbuzující jiné k sebevraždě, nikoli ale Massachussetts.