Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kuba odsoudila nová opatření USA, Trump se prý uchyluje k donucovacím metodám minulosti

Raúl Castro
Raúl Castro
Foto: unmultimedia.org

Havana - Nová opatření amerického prezidenta Donalda Trumpa mají posílit blokádu Kuby. Havana na to reagovala slovy, že kroky Washingtonu neoslabí revoluci a že je ochotna pokračovat ve zdvořilém dialogu.

Trump v pátek ohlásil výraznou změnu politiky otevřenosti vůči Kubě. Prohlásil, že provádí zvrat ve "zcela jednostranné dohodě Obamovy vlády s Kubou".

Podle Trumpa je zapotřebí uzavřít novou dohodu mezi oběma státy, která "dá smysl" a bude "ku prospěchu kubánského lidu".

Nová politika Washingtonu má zpřísnit pravidla týkající se cestování a zasílání finančních prostředků na komunisticý ostrov. Trump ale současně slíbil, že nezruší některé obchodní vazby a neodstěhuje americké velvyslanectví v Havaně. Komerční lety mezi USA a Kubou budou pokračovat a Američané si dál budou moci vozit domů kubánské zboží.

Podle vlády Raúla Castra byla Trumpova řeč nabitá nepřátelskou rétorikou, která připomíná časy otevřené konfrontace. Poslední dva roky podle Kuby ukázaly, že obě země mohou civilizovaně žít vedle sebe. Trump se však uchyluje k donucovacím metodám minulosti, které ubližují kubánskému lidu a brání ekonomickému rozvoji.

Témata:  Kuba Donald Trump Raúl Castro

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy