Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Američané vyhráli nad kouřením? Rodí se slibná generace nekuřáků, ukazuje průzkum

Cigarety, kouření
Cigarety, kouření
Foto: Pixmac

Washington - Na obzoru je v USA patrně slibná generace nekuřáků. Experti tak usuzují z výsledků průzkumu, podle nějž mladí Američané loni vykouřili historicky nejmíň cigaret.

Zatímco v roce 2015 kouřilo v USA 4,7 milionu středoškoláků a vysokoškoláků, v loňském roce jich bylo 3,9 milionu. Pokles je trvalý od roku 2011, oznámilo Středisko pro kontrolu nemocí a prevenci (CDCP).

Počet středoškoláků, kteří si zapálili během 30 dnů před prováděným průzkumem, se snížilo na osm z 9,3 procenta v roce 2015. V roce 2011 jich bylo 15,8 procenta. "Je to historické vítězství veřejného zdraví," reagoval na statistiku šéf organizace Kampaň za děti bez tabáku Matthew Myers.

Ještě větší pokles zaznamenalo kouření elektronických cigaret, jimž loni holdovalo 11,3 procenta středoškoláků, zatímco předloni 16 procent. Uspokojivá čísla jsou podle expertů výsledkem zdravotnických kampaní.

Zlom v rozvoji epidemie kouření nastal na konci 19. století, kdy byly do ulic zavedeny automaty na cigarety. K rozšíření tabáku vedl i volný příděl cigaret vojákům v obou světových válkách. Spolu s masovým rozšířením kuřáckých návyků se začaly objevovat i negativní důsledky, informuje odvykani-koureni.cz. Tím se kouření dostalo do popředí zájmu lékařů a v roce 1950 je publikován první odborný článek dávající tento zlozvyk do souvislosti s rakovinou plic.

Věděli jste, že...

Na následky kouření umírá celosvětově až 50 % kuřáků.

Každá vykouřená cigareta zkracuje život o 5 minut.

Na zemi zemře na následky kouření 560 lidí každou hodinu, 13 400 lidí každý den, 4,8 milionu lidí za rok.

V ČR v důsledku kouření každý den zemře 65 lidí. Týdně jde o 500 lidí a ročně 23 000 lidí.

Pokud se počty kuřáků budou zvyšovat současným tempem, zemře v roce 2020 na následky kouření 10 milionů lidí.

Témata:  kouření zdraví USA

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 19:28

Rusové se snaží vyřadit z provozu ukrajinskou železnici. Jde o dodávky materiálu

Rusko se v rámci příprav na ofenzivu zaměřuje na ukrajinskou železnici, aby paralyzovalo vojenské dodávky, uvedl vysoce postavený ukrajinský činitel pro AFP. Rusové ve čtvrtek zasáhli železniční síť ve třech ukrajinských oblastech. Útoky si vyžádaly mrtvé i zraněné. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy