Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Občané členských zemí EU chtějí referenda o exitu. Jak je mezi lidmi Brusel populární?

EU
EU
Foto: Pixabay

Brusel – Výzkumná agentura Pew Research Center provedla výzkum v několika zemích Evropské unie, který se zabýval postojem k Evropské unii a zájmem o vypsání referend o odchodu z bloku. Občané 9 z 10 zkoumaných zemí Brusel vnímají pozitivně.

Většina občanů EU nechce, aby jejich země vystoupila z Unie, ale na druhou stranu podporuje referendum o členství, uvádí s odkazem na průzkum Pew Research Center zveřejněný ve čtvrtek server Politico.

Podpora pro národní referendum o členství v EU je obzvláště vysoká ve Španělsku (65 procent), ve Francii (61 procent) a Řecku a Itálii (oba 57 procent). V Řecku a Itálii byla také zaznamenána nejvyšší úroveň podpory skutečného odchodu z EU – u obou jižních členů je to 35 procent. Následuje Francie a Švédsko s 22 procenty.

Průzkum ale také ukázal, že je Evropská unie populárnější, než tomu bylo před rokem. Většina dotázaných v 9 z 10 členských zemí EU si udržuje příznivý pohled na Brusel, nejvyšší podporu má v Polsku (74 procent), Německu (68 procent) a Maďarsku (67 procent). V roce 2016 byla podpora Evropské unie v Polsku 72 procent, 50 procent v Německu a 61 procent v Maďarsku.

//

V Británii po referendu o odchodu z EU více než polovina respondentů (54 procent) tvrdí, že EU vnímají pozitivně - ve srovnání s 44 procenty v roce 2016. Pouze Řekové teď EU vnímají více negativně teď, než tomu bylo před rokem. Pozitivní pohled na Unii má asi třetina oslovených, ve srovnání s 27 procenty v roce 2016.

Mladší Evropané jsou obecně Bruselu nakloněni více, v průměru 73 procent osob ve věku 18 až 29 let podporuje EU, u osob starších 50 let je to v průměru 58 procent. Průzkum byl proveden mezi 9,935 respondenty ve Francii, Německu, Řecku, Maďarsku, Itálii, Nizozemsku, Polsku, Španělsku, Švédsku a Spojeném království v březnu a dubnu 2017.

Témata:  EU referendum

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy