Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Porušení tradic? Projev královny v britském parlamentu kvůli brexitu příští rok nebude

Královna Alžběta II.
Královna Alžběta II.
Foto: Daily Telegraph

Londýn - Britský parlament se volí na dobu pěti let, která se dělí na jednotlivá roční zasedací období, jež vždy na jaře panovník zahajuje projevem. Vzhledem k nadcházejícím složitým jednáním o brexitu bude ale příští zasedací období parlamentu prodlouženo na dva roky.

Příští rok se tak kvůli prodloužení zasedacího období parlamentu z jednoho na dva roky tradiční projev královny Alžběty II. neuskuteční. Letošní projev by panovnice měla po odkladu pronést ve středu.

Prodloužením zasedacího období na dva roky chce vláda poslancům a lordům poskytnout dostatek času pro debatu nad zákony, které budou souviset s nejrůznějšími aspekty takzvaného brexitu.

Andrea Leadsomová, která za britský kabinet domlouvá vládní záležitosti v Dolní sněmovně, už ve čtvrtek oznámila, že bude kvůli trvajícím jednáním o podpoře menšinové vlády konzervativců ze strany severoirské Demokratické unionistické strany (DUP) o dva dny odložen letošní projev královny Alžběty II. v parlamentu. Původně se měla uskutečnit v pondělí.

Konzervativní strana ztratila ve volbách na počátku června nadpoloviční většinu křesel v Dolní sněmovně. Předčasné volby přitom premiérka Theresa Mayová nechala vypsat právě kvůli tomu, aby posílila svou pozici v parlamentu před nadcházejícími jednáními o brexitu. V Británii se proto nyní hovoří o tom, že bude ministerská předsedkyně nucena přehodnotit svůj tvrdý postoj k brexitu a usilovat o širší shodu na strategii jednání s EU.

Témata:  Velká Británie Královna Alžběta II. Brexit

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy