Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Francouzům se k urnám nechce. Účast ve 2. kole parlamentních voleb je velmi nízká

Francie
Francie
Foto: Pixabay

Paříž - Francouzi v druhém kolem voleb rozhodují o složení parlamentu. Účast je nižší než před pěti lety i než před týdnem v prvním kole.

Dnes v 17:00 SELČ dosahovala 35,3 procenta, zatímco před pěti lety 46,4 procenta. K volebním urnám přišlo také o pět procentních bodů méně lidí než před týdnem, kdy jich bylo skoro 41 procent.

Pokud se tento trend potvrdí, půjde po uzavření volebních místností ve velkých městech ve 20:00 SELČ o nejnižší účast od konce 50. let. Agentura Ipsos/Sopra Steria odhaduje, že se voleb celkově zúčastní jen 43 procent voličů.

Média v týdnu spekulovala, že za rekordním nezájmem o volby jsou především jednoznačné předpovědi vítězství centristického hnutí Republika v pohybu (REM) prezidenta Emmanuela Macrona a jeho spojenců.

Témata:  Francie volby ve Francii 1

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy