Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Británii dál trápí teroristické útoky. Připomeňte si krveprolití z nedávné doby

Dodávka najela do lidí v Londýně (3.6.2017)
Dodávka najela do lidí v Londýně (3.6.2017)
Foto: Twitter

Londýn - Jeden člověk zahynul a dalších deset utrpělo zranění, když v noci na dnešek najel v Londýně řidič dodávky do skupiny muslimů odcházejících z mešity. Ve Velké Británii tak pokračuje série teroristických útoků. Přinášíme vám jejich přehled.

O útočníkovi z noci na dnešek, kterého zadrželi lidé na místě události a poté ho zatkla policie, úřady nic bližšího nesdělily. Je zatím známo, že jde o 48letého muže, který byl převezen do nemocnice, kde lékaři mají vyšetřit jeho duševní stav.

Přehled nedávných útoků v Británii

22. března - Pět lidí bylo zabito při útoku v Londýně. Pachatel nejprve najel automobilem do chodců na Westminsterském mostě, kde smrtelně zranil čtyři lidi, a poté odjel k nedalekému parlamentu, kde ubodal policistu. Útočníka, britského konvertitu k islámu s násilnou minulostí, pak zastřelili policisté.

22. května - Teroristický útok ve foyeru haly v severoanglickém Manchesteru po koncertu americké zpěvačky Ariany Grandeové si vyžádal 22 lidských životů a 116 zraněných. Útočil Brit libyjského původu Salman Abedi, při masakru sám zahynul jako sebevražedný atentátník.

3. června - Teroristický útok v centru Londýna si vyžádal životy osmi lidí a desítky zraněných. Atentát se odehrál na mostě přes řeku Temži a v několik set metrů vzdálené čtvrti Borough Market. Na mostě London Bridge nejdřív vjela bílá dodávka na chodník a srazila několik pěších. Útočníci pak pokračovali v jízdě až k tržišti Borough Market, kde napadali lidi noži s dlouhou čepelí. Tři útočníky z automobilu policie zastřelila.

Témata:  Velká Británie terorismus teroristický útok před Westminsterským palácem v Londýně výbuch v aréně v Manchesteru teroristické útoky v Londýně

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 19:55

Právníci Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce

Soud v Moskvě rozhodl, že právníci zesnulého ruského opozičního politika Alexeje Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce. Oznámila to stanice Rádio Svobodná Evropa (RFE/RL).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy