Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lesní požáry v Portugalsku: S živlem dál bojuje 1500 hasičů, v zemi bych vyhlášen smutek

požár
požár
Foto: Pixabay

Lisabon - S lesními požáry ve středním Portugalsku i dnes zápolí 1500 hasičů. Nejhorší je situace asi 50 kilometrů jihovýchodně od univerzitního města Coimbra. O víkendu si plameny vyžádaly nejméně 62 obětí a 62 zraněných. V zemi byl vyhlášen třídenní smutek.

Oheň propukl v sobotu v 15:00 místního času (16:00 SELČ) kolem obce Pedrógão Grande. Většina obětí zemřela při pokusu z oblasti Pedrógão Grande uniknout autem.

Na místě tohoto největšího požáru zasahuje přes 1000 hasičů. Do lokality mají během dneška dorazit posily, včetně dalších protipožárních letounů ze Španělska, Francie a Itálie.

Mezi zraněnými je pět lidí ve vážném stavu, jedno dítě a čtyři hasiči. Úřady sdělily, že ve vesnicích, které plameny odřízly o světa, by mohli být nalezeni další mrtví.

V Portugalsku i sousedním Španělsku nyní vládne vlna veder a v některých oblastech dosahují teploty 40 stupňů Celsia.

Témata:  Portugalsko požáry

Aktuálně se děje

7. května 2024 8:38

NASA odložila start lodi Starliner. Nový termín není známý

Boeing na poslední chvíli odložil první let vesmírné lodi Starliner s astronauty k Mezinárodní vesmírné stanici ISS, informovaly tiskové agentury. Odpočítávání se zastavilo dvě hodiny před plánovaným startem. Na palubě měli být dva Američané. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy