Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko se snaží najít spojence na Západě, tvrdí odborník

Vladimír Putin, ruský prezident
Vladimír Putin, ruský prezident
Foto: kremlin.ru

Moskva - Snaží se Rusko napravit pošramocené vztahy se Západem? Podle odborníka si Kreml přeje přesvědčit především USA a znovu obnovit vztah mezi oběma zeměmi.

Dmitry Gorenburg je vývojovým vědcem CNA a odborníkem na ruskou politiku. Nyní shrnuje v komentáři na svém blogu pocity z moskevské konference o mezinárodní bezpečnosti, která proběhla v minulém týdnu a jejíž hlavní tématikou byly teroristické hrozby. 

Všiml si, že celkový tón byl oproti minulému roku méně nepřátelský vůči Spojeným státům americkým a připomíná loňské prohlašování, že USA ohrožují mezinároční bezpečnost a narušují vlády států, které se jim odmítají podřídit. Letos se však prý ruští politici vyjadřovali nepřímo a hovořilo se o nejmenovanném státě, který zřizuje po celém světě vojenské základny a využívá své převahy při diktování podmínek. Cíl těchto formulací je sice zcela zřetelný, ale pouhý fakt, že USA nejsou jmenovány, podle Gorengurga, ukazuje snahy ruské vlády o méně nepřátelskou rétoriku. 

"Snaha o obnovení vztahu s USA byla jasná při tématice teroristické hrozby. Zde představitelé Ruska prohlásili, že situace v Sýrii dokázala, že obě země mohou spolupracovat a doufají, že tato spolupráce by mohla být rozšířena. Nevyslovený podtex této výzvy je založen na tom, že Rusko a USA by mohli vyřešit všechny bezpečnostní problémy světa. Například Sergej Lavrov přímo uvedl, že Západ musí upustit od své protiruské politiky," popisuje Gorenburg. A právě vztah se západním světem byl také jedním z důležitých bodů konference. "Rozhodně to byl rozdíl oproti ostatním rokům," dodává.

A zatímco během první části, kde se probírala mezinárodní hrozba terorismu, prý hovořili ruští vládní představitelé, během další části o asijské bezpečnosti, nechali hovořit čínského či iránského ministra. Podle něj to nebylo náhodou a ruská vláda jednala účelově. "Nepřekvapilo by mě, kdyby absence ruských řečníků během řešení asijských a tichomořských otázek, byla záměrná a to kvůli tomu, aby nemuseli řešit, jak se postavit k citlivé otázce čínských vztahů se svými sousedy," komentuje situaci.

Připouští také, že byla oproti předchozím konferencím mnohem lepší organizace. Letos zde také chyběli představitelé například Severní Korey či Kuby a byli nahrazeni zástupci Argentiny, Filipín nebo Chile. I proto se prý z této akce stává důležitá konference.

Témata:  Rusko USA bezpečnostní akce

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy