Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Francie přijde o ministryni obrany, policie ji vyšetřuje kvůli fiktivnímu zaměstnávání

Francie
Francie
Foto: Pixabay

Paříž - Francouzská ministryně obrany Sylvie Goulardová čelí podezření, že fiktivně zaměstnávala své spolustraníky jako asistenty v Evropském parlamentu. Politička se proto rozhodla, že po nedělních parlamentních volbách nebude nepokračovat ve své funkci.

"Chci mít možnost svobodně demonstrovat svou dobrou vůli," oznámila ministryně za centristickou formaci MoDem, která je v parlamentu spojencem hnutí Republika v pohybu prezidenta Emmanuela Macrona.

Goulardová, která je členkou Evropského parlamentu od roku 2009, je vyšetřována od 9. června. Na možné nesrovnalosti se zaměstnáváním asistentů upozornil francouzské úřady bývalý zaměstnanec MoDem, podle kterého strana mohla nezákonně odměňovat své pracovníky působící ve Francii z peněz europarlamentu.

Šéf MoDem François Bayrou, který za spojenectví v předvolební prezidentské kampani obdržel funkci ministra spravedlnosti, jakékoli pochybení popírá. Před dvěma týdny představil návrh zákona o morálce a etice v politice. Vláda v něm chce zakázat ministrům a poslancům zaměstnávat členy rodiny.

Obvinění z fiktivního zaměstnávání asistenta v europarlamentu čelí i šéfka krajně pravicové Národní fronty Marine Le Penová, proti níž začalo vyšetřování již před volbami.

Ve francouzské vládě už nebude ani ministr pro územní soudržnost Richard Ferrand, který je podezřelý mimo jiné z majetkových trestných činů a z nepoctivého jednání.

Témata:  Francie

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy