Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mayová to nemá jednoduché. Vyjednávání o podpoře menšinové vládě nečekaně drhne

Londýn
Londýn
Foto: Pixabay

Londýn – Ve Velké Británii se spekuluje o tom, že jednání premiérky Theresy Mayové se severoirskou Demokratickou unionistickou stranou (DUP) o podpoře menšinové konzervativní vlády nejsou tak snadná, jak se očekávalo. Královna Alžběta II. Má přitom už ve středu zahájit zasedání nového britského parlamentu a předložit legislativní plány vlády.

Uvedla to dnes televizní stanice Sky News s odvoláním na nejmenované zdroje z DUP. Mayová potřebuje podporu deseti poslanců severoirské strany, protože její konzervativci v předčasných volbách 8. června sice zvítězili, v Dolní sněmovně ale ztratili většinu.

Už několik dní po volbách se očekávalo ohlášení dohody o podpoře menšinového kabinetu, ale vyjednávání dosud uzavřena nebyla.

Média v uplynulých dnech naznačovala, že unionisté za parlamentní podporu žádají více peněz pro svou provincii, výhody pro vojáky, kteří v Ulsteru v bouřlivých dobách severoirského konfliktu hájili britské zájmy, nebo určitou roli v jednáních o vystoupení Británie z Evropské unie.

Podle zdrojů Sky News naléhá DUP na vládu Mayové, aby jednáním věnovala větší pozornost. Unionistická podpora prý „nemůže být brána jako samozřejmost".

Témata:  Velká Británie Theresa Mayová

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.