Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Moskva a Washington se hádají kvůli incidentu letadel nad Baltem

Suchoj Su-27
Suchoj Su-27
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Moskva/Washington – Američané a Rusové se přou kvůli incidentu, ke kterému došlo v pondělí nad mezinárodními vodami v Baltu. Ruské ministerstvo obrany dnes obvinilo americký výzvědný letoun RC-135 z provokativního manévrování vůči ruské stíhačce Su-27, která ho doprovázela.

Incident následoval poté, co se vztahy mezi oběma velmocemi zhoršily kvůli nedělnímu sestřelení syrského vojenského letounu americkou armádou nad syrskou provincií Rakka.

„Posádka RC-135 se pokusila přiblížit k ruské stíhačce a provedla provokativní obrat ve směru k Su-27," uvedlo ruské ministerstvo podle agentury Interfax. „Ruský pilot zareagoval na manévr RC-135 a poté pokračoval v doprovázení výzvědného letounu USA, dokud ten nezměnil směr letu, a to od hranic Ruské federace," tvrdí Moskva.

Podle ruských vojáků „doslova během deseti minut vletěl do této oblasti další RC-135, který byl rovněž zachycen ruským letounem Su-27".

Američané naopak podle stannice Fox News tvrdí, že se ruská stíhačka nebezpečně přiblížila k americkému vojenskému letounu na vzdálenost méně než dva metry. Ruský pilot si podle Američanů počínal „provokativně" a „zmateně". Podle televize od 2. června došlo v oblasti Baltského moře k více než 35 "setkáním" ruských a amerických vojenských letadel a lodí.

Velení amerických sil v Evropě incident označilo za „nebezpečný" vzhledem k vysoké rychlosti přiblížení obou strojů; svědčí prý o tom, že ruský pilot svou stíhačku dostatečně neovládal. Americké letouny, včetně strategických bombardérů B-1 a B-52, se nad Baltem zúčastnily cvičení, které skončilo v neděli.

Témata:  USA Rusko U.S. AIR FORCE SU-27

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:41

Polák předával informace do Ruska, mohly vést k atentátu na Zelenského

V Polsku došlo ve středu k zadržení občana podezřelého z toho, že ruské tajné službě poskytoval citlivé informace, které by potenciálně mohly vést k atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. O případu informovala polská televize TVN24.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy