Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Další útoky IS se blíží? Už ve středu může přijít krveprolití, varují úřady

Islámský stát
Islámský stát
Foto: Reprofoto YouTube

Sydney/Londýn – Islámský stát využil útoku před jednou z londýnských mešit, při které najel muž do davu muslimů, a vyzval k útokům na „nevěřící“. Úřady se teď obávají krvavé odvety, která by například podle australských bezpečnostních složek mohla přijít už tuto středu.

Džihádisté z Islámského státu ihned po incidentu před mešitou ve Finsbury Park vyzvali ke krvavé odvetě. Prostřednictvím svých komunikačních kanálů apelují na své příznivce, aby páchali útoky po celém světě.

Zprávy IS, na které poukázal analytik Michael Smith zabývající se terorismem, například říkají: „Ó, muslimové. Když se tví bratři mstili křižáckým národům za masakry, kterých se dopustili na muslimech, byli na místě zastřeleni britskou policií. Jak to, že policie nikdy nezastřelí kaafiry (nevěřící)? Muslimové, musíte se probudit, válka začíná i na vašich ulicích a před vašimi vlastními modlitebnami. Vaši staří mohou být zabiti, vaše sestry mohou být napadeny.“

Obavy z útoků tak teď mají nejen v Británii a v Evropě, ale také v Austrálii. Tamní protiteroristický úřad hlásí, že je ve stavu nejvyšší pohotovosti. Poukazuje přitom na to, že odveta za útok proti muslimům může přijít už ve středu.

Na tento den totiž připadá muslimský svátek Laylat al-Qadr, který muslimové slaví 27. den ramadánu. Je to noc, kdy údajně Bůh předurčuje osudy všech lidí na následující rok. Tento svátek se také v angličtině označuje jako „Noc osudu“ nebo „Noc moci“ a pro muslimy má zvláštní význam.

Laylat al-Qadr je vnímán jako dobrá noc pro modlitby, které budou vyslyšeny, i pro odpuštění hříchů. Je to také příležitost pro Islámský stát k šíření propagandy a plánování teroristických útoků, kteří džihádisté vnímají jako náboženskou povinnost.

Australský server 9news připomíná, že loni o tomto svátku, který připadl na 2. července, teroristé IS vtrhli do restaurace v bangladéšské Dháce, která byla hojně navštěvovaná cizinci. Zabili tam dvacet lidí včetně devíti Italů, sedmi Japonců, dvou Indů a Američana.

Ve stejný den se IS přihlásil k zodpovědnosti za masivní bombový útok, který v obchodní čtvrti Bagdádu zabil více než 200 lidí. V roce 2013 mnoho amerických velvyslanectví po celém Středním východě zavřelo na Laylat Al-Qadr své dveře a řeklo zaměstnancům, aby zůstali doma kvůli „bezpečnostním důvodům“.

Témata:  Islámský stát muslimové Austrálie

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:55

Lavrov se rázně obořil na Izrael. Obhajuje požadavky Íránu

Rusko dalo Izraeli jasně najevo, že Írán "nechce eskalaci" napětí v regionu Blízkého východu. Uvedl to v pátek ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v reakci na noční útoky v Íránu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy