Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Alžběta II. vystoupila v parlamentu, její projev se týkal brexitu a plánů Londýna

Královna Alžběta II.
Královna Alžběta II.
Foto: dailymail.co.uk **dailymail.co.uk**

Londýn - Britská královna Alžběta II. během tradičního projevu při zahájení zasedání nového parlamentu uvedla, že vláda zajistí zemi nejlepší možnou dohodu pro odchod z Evropské unie včetně nových obchodních, celních i imigračních pravidel.

"Prioritou mé vlády je zajistit nejlepší možnou dohodu pro odchod země Evropské unie," řekla královna během projevu ve Sněmovně lordů, v níž se shromáždili členové obou komor britského parlamentu.

Panovnice zmínila přes 20 návrhů zákonů, s nimiž počítá rodící se kabinet konzervativní premiérky Theresy Mayové. Třetina z nich přímo souvisela s odchodem z EU.

Vedle zákona, který zruší normu z roku 1972 o přistoupení Británie k tehdejšímu EHS, chystá vláda oddělené normy o clech, obchodu, imigraci, zemědělství, rybolovu či mezinárodních sankcích.

Konzervativci nemají v Dolní sněmovně většinu a budou odkázáni na podporu severoirských unionistů, která může být v mnoha případech vykoupena velkými ústupky.

Témata:  Královna Alžběta II. Velká Británie Brexit

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy