Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Spor o královnin klobouk v parlamentu. Nápadně prý připomínal vlajku EU

Královna Alžběta II.
Královna Alžběta II.
Foto: Daily Telegraph

Londýn - Dnešní projev Alžběty II. v britském parlamentu byl bez honosné róby a královské koruny. Panovnice měla na hlavě klobouk nápadně připomínající vlajku Evropské unie. To zaujalo novináře, kteří už spekulují o názoru Buckinghamského paláce na brexit.

Do Westminsterského paláce královna dorazila v modrém kabátě a klobouku ozdobeném několika modrými květinami se žlutým středem. "Královna pronáší řeč, která představuje plány na brexit a na hlavě má klobouk, který podezřele připomíná EVROPSKOU vlajku," poznamenal na twitteru protievropský list Daily Mail.

Some people say the hat Queen Elizabeth II wore to her Parliament speech bore striking similarities to the EU flag https://t.co/jrWU28l2hT pic.twitter.com/Cquy4g3ssK

— CNN (@CNN) 21. června 2017

Podle profesora na Londýnské ekonomické škole Simona Hixe mohlo jít ze strany královny o úmyslné gesto. "Trochu jako když trvala na tom, že sveze v autě saúdského krále! Jemná královská politika," uvedl rovněž na twitteru Hix.

Odkazoval tak na informace, podle kterých Alžběta II., která je vášnivá řidička, svezla v roce 1998 ve svém voze tehdejšího korunního prince a pozdějšího krále Saúdské Arábie Abdalláha. V Saúdské Arábii přitom ženy řídit nesmějí.

Britský monarcha je tradičně politicky neutrální. Královna Alžběta II. přes mnohé spekulace během loňské kampaně před referendem o vystoupení Británie z EU svůj názor na věc veřejně nevyjádřila.

Témata:  Královna Alžběta II. Velká Británie Brexit

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy