Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Požár v Portugalsku se už nešíří, hasiči živel dostali pod kontrolu

požár
požár
Foto: Pixabay

Lisabon - Agentura AP s odvoláním na mluvčího portugalské civilní obrany Vitora Vaze Pintu informuje, že lesní požár, který od víkendu sužuje v centrální části země, je pod kontrolou.

Hasičům v Portugalsku se dnes podařilo zabránit dalšímu šíření živlu, který usmrtil 64 lidí a 135 dalších zranil. „Oheň už nepostupuje," řekl Vaz s tím, že na doutnající zuhelnatělé zbytky porostu budou ještě dohlížet stovky hasičů.

Už v úterý hasiči předpovídali, že se jim dnes podaří živel ovládnout, a to i přesto, že teploměry v Portugalsku i dnes ukazovaly 40 stupňů Celsia.

Portugalský premiér António Costa už vyzval úřady, aby vypracovaly zprávu o tom, v čem záchranné složky při zásahu selhaly. Reagoval tak na kritiku svědků, podle nichž byli záchranáři pomalí. Costa chce také vysvětlení, proč nebyla uzavřena silnice, na níž mnoho lidí uvázlo ve svých autech a zahynulo.

Požár, který způsobil patrně blesk, zničil zhruba 26.000 hektarů území. Zasáhl mimo jiné izolované lokality obývané převážně seniory.

Témata:  Portugalsko požáry

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 10:01

Rafah opouští statisíce lidí. Bojí se invaze izraelské armády

Podle izraelských médií opustily město Rafah v Pásmu Gazy před blížící se izraelskou ofenzívou až statisíce lidí. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy